“Beter dat Oost-Europese landen de Olympische Spelen organiseren”
SASSENHEIM – Maandagavond 4 augustus was het goed toeven op het terras van Eetcafé De Voogd aan de Hoofdstraat 276b in Sassenheim. Dat vond ook Paul Bultink, eigenaar van Astran Groep Nederland, die het werk even het werk liet en genoot van een Affligem blond biertje. Met alle plezier wilde hij meewerken aan deze editie van ‘Gesprek op het terras’: “Het is hier heel gezellig, want Sassenheim is the place to be, dus vraag maar op!” Het onderwerp van deze week is, hoe kan het ook anders, de aankomende Olympische Spelen.
Door Joep Derksen
Als eerste maar even een introductievraagje: waarom zit Bultink (48) nu juist bij De Voogd? “Hier ben ik heel vaak, want het is gezellig. Daarnaast is er in Sassenheim nou ook weer niet zoveel keus op terrasgebied.” Kijkt hij uit naar de Olympische Spelen? “Nou, niet zozeer, alleen een aantal onderdelen zoals het zeilen en de atletiek. Ik ben zelf een fervent zeiler en bezit een Volkerak 40. Het heerlijke aan zeilen is de vrijheid die je hebt: de tijd staat stil en je bent afhankelijk van de wind, het getij en de elementen: je bent nooit sterker dan de zee.”
Waarom vindt Bultink de atletiek interessant om naar te kijken? “Het is mooi te zien hoe de mensen presteren en steeds weer nieuwe records weten te vestigen. Met name wil ik de 100 meter hardlopen en de 110 meter hordenlopen zien, maar aan de andere kant is ook de marathon een plezier om naar te kijken.” Hoe zal Nederland scoren op het medaillefront? “Wat het zeilen betreft is Marcelien de Koning een kanshebber voor het zilver. Ik denk niet dat ze goud kan halen, want er zijn een aantal zeer sterke Australische zeilers die met haar concurreren. Wat het aantal medailles betreft, denk ik dat we het zelfde aantal medailles als vier jaar geleden bereiken.”
100 meter
Onlangs maakte Pieter van den Hoogeband bekend dat hij zich volledig richtte op de 100 meter zwemrace en dus een kans op een medaille voor de 200 meter liet liggen. Wat vindt de terrasbezoeker hiervan? “Dat is wel stoer, dat hij alleen maar gaat voor de 100 meter. Al haalt hij zilver of brons, dat zou toch mooi zijn. Hij kent zijn eigen lichaam het best en doet deze opoffering niet voor niets: zo gaat hij toch voor goud op de 100 meter.”
Is Bultink zelf sportief geweest in zijn leven? “Ik heb vroeger veel getennist en ook hardgelopen. Maar nooit heb ik een behoefte gehad aan het competitieve element. Ik wilde gewoon lekker voor mezelf sporten. Daarnaast nam ik ook weinig tijd om intensief te sporten.” Er wordt veel gesproken over de politieke situatie in China in combinatie met de Olympische Spelen die daar worden gehouden. Wat vindt hij daar nu van? “Er wordt wel ontzettend veel opgeklopt en iedereen wil zich overal mee bemoeien. Ongetwijfeld is een aantal dingen niet in de haak, maar door al die nieuwsberichten ontstaat er een sneeuwbaleffect. De ene persoon zegt wat en de ander reageert hier weer op.”
Prioriteit
Zal er ooit weer een Olympische Spelen in Nederland gehouden worden? “Dat zou niet onze prioriteit moeten zijn. Het is beter om de OS te organiseren door landen in ontwikkeling, zoals in Oost-Europa.” Hij raakt op dreef en vertelt over de geschiedenis van de Olympische Spelen. “Het was Pierre de Cubertain die deze spelen (opnieuw) heeft opgericht in 1896. Zijn doel was dat verschillende landen goede relaties zouden opbouwen door competitief bezig te zijn. De geest van de Spelen is dan ook dat de deelnemers samen functioneren om zo het ideaal van vriendschap te bereiken.” Zijn die idealen dan niet al lang overvleugeld door de pecunia? “Inderdaad is het geld belangrijker geworden dan de vriendschap, maar die invloed is nog altijd minder dan bijvoorbeeld bij het voetbal.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home