Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 augustus 2008

Plannen serre voor De Gewoonste Zaak

LISSE – De Gewoonste Zaak overweegt de aanleg van een serrevoorziening, zo bleek dinsdag 12 augustus tijdens de vergadering van de monumentencommissie. Eigenaren Jacqueline en Teun Oosthoek informeerden de commissie over hun plannen hiervoor, met als doel te weten te komen of hier überhaupt mogelijkheden toe bestaan.

De eigenaren zijn naar de monumentencommissie gestapt omdat het pand van De Gewoonste Zaak op de nominatie staat om een monument te worden. Hoewel dit voorlopige collegebesluit door hen wordt aangevochten, wil het echtpaar de visie van de monumentencommissie hebben over de mogelijke realisatie van een ‘19de eeuwse serre’.

Al langer hebben de eigenaren verschillende plannen voor hun horecazaak, maar de op 1 juli ingevoerde rookwet, die het niet toelaat dat in disco’s, café’s en restaurants gerookt wordt, heeft hen op het idee gebracht om een serre voor het pand te zetten, op de plaats waar nu het terras ligt. Deze serre zou plaats kunnen geven aan honderd rokers. ‘Hierdoor hebben omwonenden geen last van het roken en het geluid.’

Op bezwaren van enkele commissieleden dat het originele pand niet meer te zien is, wanneer je er iets voor zet, repliceerden de eigenaren: ‘Wij zoeken het open karakter, omdat de serre volledig van glas zal zijn.’ De 19de eeuwse serre wordt opgezet zoals het nu bij De Zwaan gerealiseerd is. Je kunt door de grote ramen van de serre naar buiten en binnen kijken.’

De monumentencommissie wacht eventuele definitieve plannen af, maar gaf wel aan in principe geen problemen te hebben met een serre, zolang het karakter van het pand overeind blijft en de gevel behouden blijft. Het is nog lang niet zeker dat er een serre komt en dit besluit zal pas vallen nadat duidelijkheid is gekomen of het pand van De Gewoonste Zaak definitief tot monument wordt uitgeroepen.