Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2008

38 gebouwen op voorlopige monumentenlijst

VOORHOUT – Dertig panden en acht belangrijke bollenschuren zijn door de Historische Kring Voorhout (HKV) en de monumentencommissie op een voorlopige monumentenlijst gesteld. Hoewel deze lijst nog geen officiële status heeft, wordt ze wel gebruikt om de sloop van deze historische panden zoveel mogelijk te voorkomen. Ook de welstandscommissie houdt in haar besluitvorming rekening met deze voorlopige monumentenlijst.

Jos Warmenhoven, lid van de monumentencommissie en bestuurslid van de HKV vertelt desgevraagd: “De definitieve monumentenlijst voor heel Teylingen wordt over twee jaar opgesteld. Vakmensen en historici gaan hiervoor bij elkaar zitten en stellen de criteria op. In dat proces wordt wellicht ook de gemeentelijke monumentenlijst aangepast. Op de voorlopige lijst van Voorhout staan onder meer: het oude parochiehuis, De Toog, de slangentoren, het makelaarskantoor Jos Geurts aan de Herenstraat 114, de pastorie van de R.K. Kerk, Café het Soldaatje, maar ook het Engelse bos; de drie huisjes met het puntswinkeltje aan de Jacoba van Beierenlaan.”
De monumentencommissie heeft niet alleen oude gebouwen van omstreeks 1900 op de voorlopige monumentenlijst gezet, maar ook boerderijen uit de tijd tussen 1700 en 1900 en bouwstijlen van de bollenteelt tussen 1880 en 1950. Warmenhoven: “Om te beoordelen of een pand geschikt is als monument, is niet alleen het gebouw, maar ook de bouwstijl en de hele historie van belang.”