Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2008

Spraakcomputer verrijkt leven gehandicapten

VOORHOUT – Dinsdag 2 september konden gehandicapten voor het eerst kennismaken met het project “Handicap en computer”. Gerald Leverland, Vrijwilliger computeraanpassingen, gaf 13 geïnteresseerden uitgebreid informatie over de manieren waarop mensen die moeten leven met een beperking, toch nog zoveel mogelijk gebruik kunnen maken van een computer.

Hiervoor zijn allerlei handige “gadgets” beschikbaar, zoals een muis met een grotere bal, of het besturen van die muis door de pijltoetsen. De meeste indruk op de aanwezigen maakte echter toch wel het programma Dragon: puur door het gebruik van zijn stem gaf Leverland de computer allerlei opdrachten. Hierdoor kon hij brieven schrijven, printen, emails lezen en surfen op het internet. Van de aanwezigen waren dan ook alleen maar positieve reacties te horen.

Trudy Uljee laat weten: “Dit is fantastisch en hier zouden veel meer mensen naar toe moeten. Ik heb posttraumatische dystrofie en hierdoor doet mijn hand ongecontroleerd wat die zelf wil. Zo’n spraakcomputer is fantastisch en zou een geweldige oplossing zijn; niet alleen voor mij, maar voor veel meer gehandicapten die er veel erger aan toe zijn dan ik ben. Wat een uitvinding zeg! De uitleg was goed en de gastvrijheid die in het bestuurscentrum getoond werd was ook uitstekend.”

Leny Janssen: “Ik vond het geweldig. Alleen jammer dat er niet wat meer belangstellenden waren. Mijn man en ik zouden graag zo’n spraakcomputer willen hebben, want hij en ik zien allebei steeds minder. Ik zou graag willen dat een van de vrijwilligers bij mij langs kwam en wat voorlichting geeft.”

Leverland laat weten: ‘We zijn vrijwilligers uit Teylingen en Noordwijkerhout die deze informatieochtend organiseren. Het is geen cursus, maar we informeren de mensen dat we er zijn. Vandaag was de eerste keer, maar we gaan het vaker doen en we hopen dat er de volgende keer meer jonggehandicapten zijn.”
Over de spraakcomputer: “Ik heb in de afgelopen jaren zo’n 300 mensen die hun handen niet kunnen gebruiken getraind met spraakherkenning. Motivatie is hierbij een buitengewoon belangrijk onderdeel. Voor meer informatie of om zich aan te melden voor een volgende informatieochtend, kan gegaan worden naar het zorgloket van de gemeente Teylingen of Noordwijkerhout. Bellen met Leverland kan ook: 0252 223 792.