Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2008

‘Onderzoek gebruikt verkeerde meetmethode’

LISSE – De gemeente Lisse komt redelijk goed uit de verf, waar het gaat om de Staat van de Gemeente, een benchmarkonderzoek naar de gemeente in het algemeen en de dienstverlening richting burgers in het bijzonder. Lisse werd vergeleken met 17 gemeenten van vergelijkbare grootte, waaronder Hillegom en Noordwijkerhout.

Lisse scoort goed op het aanpakken van de sociale veiligheid en ook over de voorzieningen in de wijk (straatverlichting, speelmogelijkheden, e.d.) zijn de inwoners erg te spreken. Maar wat het veiligheidsgevoel van de inwoners betreft, scoort Lisse wel laag. Als fietsvriendelijke gemeente scoort Lisse een ruime voldoende: 7,2.

Minder te spreken zijn de inwoners volgens het onderzoek waar het gaat om het vertrouwen van de burger in het college van Burgemeester en Wethouders (5,7), het waarmaken van beloften door B&W (5,2) en wat betreft het oordeel over goed gemeentebestuur (5,6). Deze gemiddelden liggen ongeveer gelijk aan de landelijk gemiddelde cijfers.

Op een vraag scoort Lisse het slechtst van alle gemeenten van minder dan 25.001 inwoners: ‘Hoe conservatief is het financieel beleid van de gemeente?’ Bij een landelijk gemiddelde van 8,0 krijgt Lisse slechts een 5,3. Wethouder van Financiën Bas Brekelmans (VVD) greep het wekelijkse persgesprek aan om uit te leggen waarom deze gemiddelden niet de lading dekken.
Brekelmans: ‘Het ligt aan de manier waarop er gemeten is: het onderzoek kijkt naar het resultaat en de stand van de reserves. In onze beleving gebruiken ze geen goede meetmethode. Die reserves liggen bij ons laag, maar dat is juist de bedoeling, want anders zou de belastingdruk te hoog zijn. Als gemeente hebben we een risico-inventarisatie gedaan, en de bedragen die hieruit zijn gekomen, houden we aan. Zo potten we niet onnodig op. Hadden we wel onnodig opgepot, dan zouden we goed uit de scores zijn gekomen.