Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 oktober 2008

Collectanten Prins Bernhardfonds genieten van wapengekletter

TEYLINGEN – De vele vrijwilligers van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland werden zaterdag 27 september flink in het zonnetje gezet op het terrein van de Ruïne van Teylingen. Acteur Edwin Rutten vertelde het oude Nederlandse verhaal “Keizer Karel en Ridder Elegast” onder begeleiding van het Kinderkoor Academie Nederland en het symfonieorkest RBO Sinfonia. Tevens vonden er echte nagespeelde zwaardgevechten plaats. Circa 1.000 bezoekers genoten van de muzikale en bezienswaardige activiteiten.

Commissaris van de Koningin Jan Franssen, tevens voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, opende de feestelijke dag. Hij introduceerde Edwin Rutten en presteerde het om op de meest keurige manier de befaamde kreet ‘Een broodje poep’ uit te spreken. Na de eerste muzikale voorstelling vond een enthousiaste veldslag plaats die werd uitgevoerd door de leden van de Akademie voor Middeleeuwse Europese Krijgskunsten.

Scherpe kant
Liesbeth Struving, secretaris van het Prins Bernhard Cultuurfonds vertelt over de dag: “Dit jaar is het Provinciaal themajaar van de Landgoederen en om onze collectanten te danken hebben we deze dag georganiseerd. We zochten naar een plek van een landgoed dat goed past bij het thema ‘Karel ende Elegast’ en de Ruïne van Teylingen voldoet hier perfect aan.” Ze vervolgt: “Vandaag introduceren we ook iets nieuws: vanaf 2009 wordt de Collectant van het Jaar gekozen en deze persoon ontvangt en zilveren anjerspeldje, alsmede een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de Zilveren Anjer. We vragen verenigingen, of het nu muziekkorpsen, koren of cultuurhistorische verenigingen zijn, om een collectant voor te dragen voor deze prijs.”

Om kwart over drie begon de veldslag waarbij de verschillende “edellieden” elkaar met lansen, langzwaarden en samuraizwaarden (catana’s) bevochten. Het publiek genoot hier volop van en de echte nieuwsgierigen kregen na de gevechten, waarbij geen gewonden vielen, extra inzage in de Middeleeuwse strijdtechnieken. Een strijder vertelde: “In de film ‘Highlander’ kun je heel goed zien hoe het indertijd niet ging, want daar slaan de ridders hun zwaarden met de scherpe kanten tegen elkaar. Als je dat doet, breekt je zwaard. Je moet juist met je botte, platte, kant pareren en aanvallen met de scherpe kant.”

Civiel duel
Over het leven in de Middeleeuwen: ‘Als je nu last hebt van een boom op een grensscheiding, bel je de rijdende rechter. Indertijd daagde je de buurman uit tot een civiel duel en kregen beide partijen een zwaardvechtcursus aangeboden van de lokale overheid. Een 15de eeuws Langzwaard was een goed gesmeed zwaard uit de Middeleeuwen en woog tussen de 900 en 1.400 gram. Dat was een stuk lichter dan bijvoorbeeld de Samuraizwaarden die maar een snijkant, geen stootplaat en korter waren. Want het gewicht van die Catana’s lag tussen de 1.400 en 1.800 gram.”

Voor meer informatie:
www.cultuurfonds.nl.

1 Comments:

At 12:13 a.m., Anonymous Anoniem said...

Hallo,

Leuke foto van ons en geinig verhaaltje. Al was het werkelijke gevecht niet met katana's alleen met verschillende middeleeuwse wapentuigen.

Een lastige vraag. Heb je toevallig nog meer foto's van het evenement welke je niet geplaatst hebt, maar toch nog bewaart heb.

Zoja zou jij deze willen mailen naar mijzelf op dominic@middeleeuwsekrijgskunsten.nl

Alvast bedankt.

Dominic Strijk
Robin Hood op de foto :D

 

Een reactie posten

<< Home