Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2008

Geen ondergrondse milieustraat aan Achterweg

Door motie Nieuw Lisse

LISSE – Als oppositiepartij lijkt het met een college dat breed vertegenwoordigd is in de gemeenteraad af en toe vechten tegen de bierkaai, maar de gemeenteraadsvergadering van donderdag 16 oktober was een uitzondering op deze regel voor Nieuw Lisse. Dankzij een aangekondigde motie om niet in eerste instantie ondergrondse containers te plaatsen achter het gemeentehuis, wijzigden de meeste politieke partijen hun standpunt. Het college werd opgeroepen om haar standpunt te heroverwegen.

Gemeenteraadslid Jos Assendelft (Nieuw Lisse) stelde in zijn motie voor om aan de Achterweg, achter het gemeentehuis eerst een bovengrondse milieustraat aan te leggen en pas na evaluatie over te gaan tot het aanleggen van een ondergrondse milieustraat. Hij beargumenteerde: ‘Door de bovengrondse proef wordt het duidelijk dat dit een heel onhandige locatie is. Als je met die milieustraat meteen ondergronds gaat, wordt die nooit meer verwijderd omdat het zo’n dure investering is. De Achterweg is een non-plek voor de ondergrondse milieustraat, want het is een kort straatje waar een aantal parkeerplaatsen verdwijnen. Het is ook geen plek om met je auto heen te rijden om je vuil naar toe te brengen. Ook zit je met grote vrachtwagens.’

Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) was de eerste die Nieuw Lisse ondersteunde: ‘Inderdaad is de Achterweg een non-plek, want er komt veel verkeer.’ Ook fractievoorzitter Cees Verburg (D66) beargumenteerde: het verkeersveiligheidsaspect is een belangrijk punt. Vanuit de supermarkt komen veel auto’s en met zo’n milieustraat staan ook veel auto’s stil. Het wordt daar een opstopping. De verkeerssituatie wordt daar onveiliger. De motie is wat omslachtig, maar het signaal is duidelijk: het college moet dit punt oplossen.’ Fractievoorzitter Hans Bet (PvdA) sloot zich bij deze woorden en het initiatief van Nieuw Lisse aan: ‘Als je die opslagplekken gaat maken op de plek waar die schoolkinderen langs moeten, dat is voor de verkeersveiligheid een moeilijk probleem. Ook de VVD was deze mening toegedaan.

Voor wethouder Bas Brekelmans (VVD) was het signaal duidelijk, maar hij zag niet zo snel alternatieven: ‘Wij konden geen alternatief vinden voor ondergrondse containers. Er zitten nadelen aan deze plek, maar als het zo dicht bij de Digros is, gaan mensen niet zo snel hun auto in, maar gaan ze eerder lopen met hun te recyclen spullen. We hebben ook gekeken naar het Heemskerkterrein, maar dat is niet lang meer beschikbaar. Op informeel niveau is er wellicht een oplossing mogelijk, maar daar is nog niets over te zeggen.
Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA) suggereerde: Hebben we plotseling te weinig capaciteit op de andere locaties? Zie het een paar maanden aan, wellicht is dat een andere oplossing.’ Burgemeester Corrie Langelaar haakte hierop in: ‘Wellicht kunnen we op de Westerdreef een extra container bijzetten voor papier en kleding.’ Assendelft zag dat zijn doel bereikt was: er komen geen ondergrondse containers langs de Achterweg en hij trok de motie in.