Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 oktober 2008

‘We zijn een volwassen school geworden’

Zeehonk viert 30-jarig bestaan

NOORDWIJK – Vorige maand vierde de P.C. Basisschool Zeehonk haar dertigjarig bestaan. Een uitstekend moment dus voor een interview met directeur Hermine Verburg, die zich samen met de andere personeelsleden al jaren met hart en ziel inzet voor Zeehonk.

‘We zeggen dan ook Zeehonk en niet de Zeehonk. Dat is trouwens grammaticaal fout, want formeel heet het dan “het Zeehonk”, krijgt de journalist direct een lesje in schrijven. Het is duidelijk: Verburg is iemand met oog voor detail en maar weinig ontgaat haar. Ze vertelt over Zeehonk: ‘We zijn steeds meer een buurtschool, ook letterlijk, want om ons heen is alles dichtgebouwd. Op dit moment hebben we 205 leerlingen en we groeien dit schooljaar door naar 225 kinderen. Veel verder kan er niet gegroeid worden. We hebben veel kinderen van ouders die twintig of dertig jaar geleden ook bij ons op school zaten en dat is een heel prettig gevoel.’

Over de onderwijsvorm vertelt Verburg: ‘We zijn een typische BAS-school en voeren al negen jaar een adaptief onderwijsbeleid. Dat is dus onderwijs op maat gemaakt voor de kinderen, waarbij ze zelfstandig werken en samenwerkend leren. Er is altijd wat voor de leerlingen te doen, dus ze zitten nooit met hun armen over elkaar. In de afgelopen 30 jaar hebben wij altijd goed om ons heen gekeken en de goede onderwijsvisies die we zagen gebundeld in ons systeem. We hebben nu een heel eclectische school die recht doet aan de verschillende vaardigheden en karaktereigenschappen die kinderen hebben.

De feestweek die van 15 t/m 19 september plaatsvond was zeer succesvol opgezet door de feestcommissie, in samenwerking met actieve en betrokken ouders. ‘Iedereen kreeg een T-shirt en we hebben een nieuw Zeehonklied. Dinsdag kwam Circus Kristal langs, waarbij de kinderen zelf circusstunts uit konden halen, zoals jongleuractiviteiten. Woensdag kwam een jongleur langs in alle klassen en donderdag hielden we een fancyfair + Rad van Fortuin: dat leverde 4.000 euro op, waarmee we het achterplein willen opknappen.

Waar kijkt Verburg met veel plezier op terug? ‘Op de brand in 2000, of beter gezegd, de wederopbouw hierna en de opening van het nieuwe gebouw in 2003. Hiermee werden we een mooie volwassen school.’ Wat zijn de laatste ontwikkelingen in het onderwijs? ‘De feminisering zet zich voort; wij hebben maar een mannelijke leerkracht voor de klas staan. Idealiter zou het meer gemengd zijn, maar ik geloof niet dat alleen maar vrouwen voor de klas een negatief effect op de kinderen heeft. Wij leggen in ieder geval veel nadruk op de techniek. Voor de toekomst hebben we de ambitie om de beste school van Noordwijk te zijn en we zijn al aardig op weg.’
Voor meer informatie: www.zeehonk.nl.