Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 november 2008

50 Polen in bollenschuur tussen Hillegom en Lisse

Politiek café discussieert over huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten

NOORDWIJKERHOUT – Zo’n vijftig geïnteresseerden in de politiek, meest politici, kwamen woensdag 29 oktober naar Restaurant Zeges om daar VVD-coryfee Hans van Baalen te horen spreken. Zoals het zo vaak gaat, zorgde niet de speech van de BP-er (Bekende Politicus) voor de meeste interesse, maar juist de actuele regionale politieke beslommeringen.

Van Baalen praatte over de noodzaak tot het opwekken van kernenergie, waarbij hij wat de bouw van nieuwe kerncentrales op voorhand geen enkele omgeving uitsloot. Ook sprak hij over het asielbeleid en de financiële crisis. Tweede spreker was de Noordwijkse wethouder Leendert de Lange (VVD): “In Noordwijkerhout wonen 1.500 Polen op een gemeenschap van 15.000 inwoners. In heel de Duin- en Bollenstreek wonen in totaal zo’n 10.000 Polen en we willen de woonproblematieken, waarbij deze tijdelijke werknemers met 15 man in een rijtjeswoning zitten, aanpakken. Hiervoor geef ik leiding aan een werkgroep over huisvestingssituaties: er zijn uitzendorganisaties die op geen enkele manier hun verantwoordelijkheid nemen. ‘We stoppen nog een Pooltje extra in een rijtjeshuis’ is hun gedachtegang en dat is onacceptabel.”

Al meer dan een jaar praten de colleges van zes gemeente met elkaar over het opzetten van speciale woningen voor de TAMOE’S (Tijdelijke arbeidsmigranten uit Midden- en Oost Europa), maar er is nog geen vierkante centimeter behuizing gerealiseerd. Wel kondigde De Lange aan dat er een locatie in zicht is: de oude bollenschuur Schols, op de grens van Hillegom en Lisse. “Maar het duurt ontzettend lang, want we lopen vast op de rode contouren van de Provincie Zuid-Holland. Mevrouw Koop, gedeputeerde van die Provincie heeft in juli haar handtekening gezet onder een convenant om te komen tot meer huisvesting voor de tijdelijke werknemers, maar zo’n handtekening moet ook wat waard zijn. We moeten de rode contouren en de heilige huisjes doorbreken.” Toehoorder Marius Nieuwenhuis, fractievoorzitter van SGP/ChristenUnie in Lisse, was niet onder de indruk van het genoemde alternatief: “We moeten ruimte creëren om de Polen te huisvesten. In die bollenschuur kun je 50 Polen huisvesten, maar dat lost de problemen niet op.” De Lange: “Dat klopt, maar laten we met deze ene bollenschuur beginnen, want dat is de eerste stap.”

De wethouder vervolgde: “Ook moeten we zorgen voor uniformiteit in beleid: Hillegom handhaaft heel streng en los van de andere gemeentes, zodat de Polen die daar wonen, elders onderdak vinden. Dit zorgt voor een waterbedeffect en dat moeten we niet accepteren. Regionale afspraken moeten nagekomen worden.”

Aan het eind van de avond werden de aanwezigen uitgenodigd om in de kelder nog een borrel te drinken, waaraan een kleine minderheid gehoor gaf. Terwijl die politiekgeëngageerden druk met elkaar bezig waren om elkaars beargumenteertechnieken te testen, trok Van Baalen boven in het restaurant zijn jas aan. Terwijl een medewerker van het restaurant de VVD-poster van een raam schraapte, vertrok de coryfee, zonder dat hij uitgeleide werd gedaan door iemand van de organisatie.