Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 november 2008

Geen substantiële financiële bijdrage voor Landgoed Keukenhof

LISSE – Een meerderheid van de gemeenteraad is geen voorstander om een extra substantiële financiële bijdrage te leveren voor het duurzaam in stand te houden van Landgoed Keukenhof. Dit bleek tijdens de begrotingsraadsvergadering van donderdag 6 november naar aanleiding van het bespreekpunt ‘structurele financiële bijdrage Landgoed Keukenhof’, ingediend door D66.

Fractievoorzitter Cees Verburg (D66): ‘Hoe kijkt de raad aan tegen structurele steun van Keukenhof. Nu is er incidenteel 300.000 euro beschikbaar. Dat is in eerste instantie bedoeld ter reparatie van het wegvallen van de subsidie van 18 monumenten. In hoeverre is dat bedrag van drie ton voldoende? Het is absoluut niet voldoende, maar wel een prima initiatief en duidelijk signaal aan al die vrijwilligers. Maar voor de instandhouding van het landgoed is er nooit een substantiële bijdrage verleend, terwijl dat landgoed een enorme trekker is voor toeristen, evenementen, maar ook vanuit het cultuurbelang en cultuurhistorisch belang is het enorm waardevol. In hoeverre is onze gemeenteraad bereid om daar een substantiële financiële bijdrage aan te leveren om te helpen dit landgoed duurzaam in stand te helpen houden? Er zijn plannen om de vrije toegang naar dit gebied te ontzeggen en daar ben ik van geschrokken: dat moet voorkomen worden. Met het verlenen van een bijdrage kunnen we condities stellen, dus de vrije toegang naar het landgoed behouden.’

Alle partijen gaven aan dat ze het landgoed een warm hart toedroegen. Fractievoorzitter Hans Bet (PvdA): ‘Het is te vroeg om concrete toezeggingen te doen. We hebben nog geen voorstel of informatie van het college gehad en we willen eventuele onderhandelingen niet frustreren. We moeten niet nu al een oordeel te hebben over de vrije toegang naar het landgoed. Maar stel dat er een bijdrage komt van de gemeente, dan moet dat ook gelden als een toegangskaartje voor alle inwoners van Lisse.’ Fractievoorzitter Ad van Zelst (Nieuw Lisse): ‘Je moet het in z’n totaliteit bekijken. Een vrije toegang is een belangrijk punt, maar niet zo belangrijk om het nu als een item uit te pikken.’
Fractievoorzitter Willem Loos (VVD): De reserve voor het Landgoed moet gevoed worden, maar hoe dat moet gebeuren, is nu nog wat te vroeg om er een uitspraak over te doen. We willen Landgoed Keukenhof voor langere tijd en niet eenmalig compenseren. Ook het CDA en SGP/ChristenUnie steunden op dit moment het initiatief van D66 niet, zo lieten ze weten.