Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 december 2008

Armoedeconferentie levert nieuwe ideeën op

LISSE – Honderdvijftig mensen bezochten Hotel De Nachtegaal voor de gratis broodjes en de daaropvolgende conferentie over het armoedebeleid, georganiseerd door de ISD Bollenstreek. De aanwezigen konden discussiëren over vier stellingen en ideeën aanbrengen zodat de ISD verbeteringen kan aanbrengen in haar armoedeaanpak. Tevens werd een armoedeconvenant ondertekend.

Bij de ingang van het hotel hielden twee actievoerders de bezoekers aan. Ze hadden posters gemaakt onder het pseudoniem ‘Smoesje’ en wilden de problematiek aangeven van mensen die in de bijstand zitten. Joke de Bruin uit Lisse was een van hen: ‘Ook ik zit in de bijstand. Het is fijn dat we zijn uitgenodigd, maar we hopen de mogelijkheid te krijgen om over onze positie te vertellen.’ Tijdens de conferentie pakten ze dit slim aan: eerst ging de ene actievoerder een monoloog houden tegen Ray Geerling, avondvoorzitter van de conferentie, waarna De Bruin, in een ander deel van de zaal, opstond en tegenargumenten riep. De organisatie greep niet in, waarschijnlijk onbewust van het feit dat hier een klassiek een-tweetje werd uitgevoerd.

Gerrit Kleijheeg, voorzitter van het dagelijks bestuur van de ISD Bollenstreek vertelde vervolgens in zijn speech over de acties die genomen zijn naar aanleiding van de conclusies en adviezen van de in 2007 gehouden armoedeconferentie. ‘We hebben de doelgroepbeperking voor schuldhulpverlening opgeheven: iedereen mag voortaan een aanvraag doen voor deze hulp, ongeacht hun inkomen. We betrekken nu meer instanties bij de armoedeproblematiek en de intentieverklaring is opgesteld op basis van de gesprekken met deze organisaties. Via informatiebijeenkomsten willen we beter en meer communiceren en we willen een armoedemonitor opzetten, die doelgroepen in beeld brengt bij de vijf aangesloten gemeenten. Ook gaat de ISD starten met een formulierenbrigade. Deze mensen worden ingezet om uitkeringsgerechtigden te helpen met het invullen van de (aanvraag)formulieren.’

Ray Geerling daagde de bezoekers uit om met een discussie tien voorstellen te formuleren, zodat de ISD een nieuwe impuls kan geven aan het armoedebeleid. Een van de meest interessante suggesties die positief werd ontvangen was het opstellen van een boekje waarin een totaaloverzicht staat van alle voorzieningen. Dit zogeheten BRUG-boekje is al ingevoerd in Rotterdam, maar het zou ook in de Bollenstreek een welkome aanvulling zijn. Deze subsidie-informatie zou ook middels een checklist op de ISD-website te vinden moeten zijn.
Tijdens de avond werd het armoedeconvenant ondertekend door wethouders van de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk en Teylingen, belangenorganisaties en het dagelijks bestuur van de ISD Bollenstreek. Doel van het convenant is om meer mensen te laten profiteren van de voorzieningen, inwoners met een achterstandssituatie mee te laten doen in de samenleving en het aantal mensen met problematische schulden af te laten nemen. Aan het eind van de avond zegde Geerling de aanwezigen toe dat de ISD met alle voorstellen aan de slag zal gaan.