Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2008

Convenant tegen woonfraude

STREEK – De gemeente wil woonfraude aanpakken door woningcorporatie inzage te geven in de gemeentelijke basisadministratie. Volgens wethouder Jan Kippers (CDA) gaat dit niet ten koste van de privacy. Hij zei dit dinsdag 9 december toen hij aankondigde dat Lisse, Hillegom en Teylingen samen met de woningcorporaties Trias, Pago, Warmunda en Vooruitgang hierover een concept-samenwerkingsconvenant gaan ondertekenen.

Uit landelijk onderzoek komt naar voren dat in circa 3% van de huurwoningen sprake is van onrechtmatige bewoning. Er zijn geen cijfers beschikbaar in welke mate sprake is van woonfraude. Toch stelt een ambtelijk rapport dat ‘het zeker is dat er woonfraude voorkomt in de gemeenten Lisse, Hillegom en Teylingen’. Onder woonfraude wordt verstaan: onrechtmatige bewoning, onrechtmatige doorverhuur, onrechtmatig gebruik en verhuur aan illegalen.

Kippers vertelt over de gevolgen van het convenant: ‘Na de ondertekening kan de corporatie bij ons checken of de gegevens die een woningaanvrager geeft, ook kloppen met wat hij zegt. Hierbij kan gedacht worden aan gegevens als: de eigen naam en de naam van de (ex) partner, adres, geboortedatum en eventueel overlijdensdatum. Als dit goed werkt, kunnen we de samenwerking met de woningcorporatie eventueel uitbreiden tot een diepere samenwerking, waarbij we een online verbinding met elkaar aanleggen.’
Hij besluit: ‘We willen de privacy van de inwoners waarborgen. Daarom kan dit middel uitsluitend gebruikt worden als er op voorhand vermoedens zijn van woonfraude.