Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 december 2008

Nieuw panorama over de Blauwe Tram

Panorama Tulipland: “Succesformule voortzetten”

VOORHOUT – Panorama Tulipland heeft een nieuwe publiekstrekkende attractie gevonden: vanaf 2009 kunnen de bezoekers genieten van een nieuw panorama in aanbouw, onder de titel: “Naar de bollen”.

Door Joep Derksen

Een Nederlandse schilder, van wie de naam nog niet bekend wordt gemaakt, zal vanaf januari een nieuw panorama creëren. Het onderwerp is de blauwe tram: alle plaatsen waar deze tram in de jaren 1920 – 1930 door heen reed, worden in het panorama opgenomen. Woordvoerder Cees Kluft van Panorama Tulipland: “Als je door het doek heen rijdt: zie je aan ene kant de kust kant, de andere kant van het binnenland. Het schilderij wordt opgezet in samenwerking met de mensen die er verstand van hebben, zoals de vertegenwoordigers van Stichting Historisch Genootschap ‘De Blauwe Tram’. Zij leveren ook attributen aan, zodat er nog meer te zien is.”

Kluft vervolgt: “Ik kan bevestigen dat er het komende seizoen een nieuw panorama komt, dus onze formule blijft gehandhaafd. Panorama Tulipland is vanaf 18 maart geopend, maar het schilderen begint al eind januari. We willen namelijk wel dat de bezoekers ook echt wat te zien krijgen en verwachten dat bijna de helft van het panorama (circa 30 meter, red.) al klaar is voordat de eerste bezoekers komen. De omvang van het nieuwe panorama zal hetzelfde zijn als het panorama van Leo van den Ende, al hangt het ook af van de technische mogelijkheden, en het komt te hangen op de plek links van de ingang.”

Verfrollers

Hoe zit het met de eigendomsrechten van het te schilderen panorama “Naar de bollen”? Kluft, die tevens mede-eigenaar is van Panorama Tulipland, vertelt: “We zijn in onderhandeling en streven naar een goede regeling voor de schilder en Panorama Tulipland. Wat de tijdspanne betreft wanneer het nieuwe panorama af moet zijn: wij streven ernaar om dit zo snel mogelijk rond te hebben. De eerste helft zal waarschijnlijk al af zijn voordat de opening plaats vindt, want deze schilder werkt wel wat vlotter dan de vorige. Nee, hij werkt niet met verfrollers, maar maakt minder gebruik van details. Hij gebruikt een andere stijl: je blijft als toeschouwer waarschijnlijk optisch iets meer op afstand. Op het panorama komen wel bollenvelden te staan, anders zou het geen Tulipland zijn. Het duurt echter geen tien jaar voor het panorama helemaal af is.” De titel van het nieuwe panorama, “Naar de bollen”, refereert aan het liedje van Louis Davids en was tot nu toe al te beluisteren wanneer de HKV-expositie in pand van Colijn bezocht werd.

Inzwachtelen

Met de filosofie dat Panorama Tulipland continue een panorama in huis wil hebben, waaraan door een schilder gewerkt wordt, is het voorstelbaar dat over twintig jaar een heel scala aan panorama’s bestaat. Wat wordt met al deze panorama’s gedaan: wordt de ruïne van Teylingen ermee ingezwachteld? Kluft lacht even: “Inderdaad willen we onze succesformule dat er geschilderd wordt, blijven doorzetten. We denken erover om het hele jaar open te gaan, waarbij in verschillende periodes ook verschillende panorama’s te bezichtigen zijn.”
De vraag moet gesteld worden: zal Panorama Tulipland in Voorhout/Teylingen blijven? “De huidige stand van zaken is dat we niet meer praten over de belangen van Van den Ende en onze belangen. Het komende jaar en misschien nog wel de komende twee jaar blijven we nog in het pand van Colijn. De rest van onze toekomstplannen kunnen we rustig plannen.”