Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 januari 2009

Eerste geopende ijsbaan dankzij broezen

NOORDWIJK – De eer om als allereerste schaatsliefhebbers te laten zwieren op het ijs was zonder twijfel voorbehouden aan deze ijsbaan. Zondag 28 december opende de Noordwijkse schaatsbaan haar deuren en versloeg daarmee alle concurrerende ijsbanen.

Gretha Reitsma, secretaresse annex PR-dame van de ijsbaancommissie, is dan ook met recht trots op de prestaties van alle vrijwilligers. “Dit is een echte broesbaan en om de circa 5 centimeter ijs te bereiken broezen we het ijs. Als ondergrond hebben we namelijk sintelbanen en gravelbanen. Aangezien de temperatuur van die bodem zo’n 7 graden is toen we begonnen met het verspreiden van het water, maakten we gebruik van verneveling. Het water komt zo niet direct vanuit de slang op de grond, maar wordt eerst in de lucht gespoten. Op deze manier brachten we het ene na het andere dunne laagje aan. Deze methode werkt heel goed zolang het blijft vriezen en ook de komende dagen blijven we broezen.
Op de eerste dag mocht de ijsbaan 700 mensen verwelkomen en de twee dagen daarna zwierden in totaal meer dan 2.000 schaatsers in de rondte. Geen wanklank is er te bespeuren en iedereen, zelfs de jongste generatie die nog nooit op een natuurijsbaan geweest is, weet dat vallen hoort bij het schaatsen. Reitsma: “Het ijs is hard en koud, dus er zullen best wat blauwe plekken zijn opgelopen. Iedereen is echter razend enthousiast. Dinsdagochtend hebben we de eerste wedstrijden gehouden: 100 meter hardschaatsen voor de jeugdleden. In de komende dagen zou het best kunnen zijn dat we wedstrijden houden op onze 400-meter baan, maar dat is afhankelijk van het weer. Kijk voor meer informatie hierover op: www.nijc.nl.”