Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 februari 2009

Selfservice systeem in bibliotheek

LISSE – ‘In 2010 wil de bibliotheek een zelfbedieningsservice invoeren.’ Deze mededeling deed Hans Goddijn, directeur van de bibliotheek Bollenstreek tijdens de vergadering van de commissie culturele zaken op maandag 26 januari.

Goddijn was samen met Annemieke Hermsen, teamleider frontoffice, uitgenodigd om zijn visie te geven op de bibliotheek in het culturele veld. Hij vertelde hier onder meer over: ‘We zijn de meest laagdrempelige culturele instelling van Lisse: 29% van de inwoners is lid. We staan voornamelijk bekend om het uitlenen van boeken, maar we willen de adviesfuncties versterken. Dat betekent het begeleiden van de mensen in de keuze van hun boeken. We willen dus minder tijd besteden aan logistieke processen. Hiervoor willen we een selfservice systeem invoeren en de dienstverlening aan klanten verbeteren. We liggen op dit moment achter op schema, maar onze ambitie is om het selfservice systeem in 2009 in te voeren in Oegstgeest en Noordwijkerhout en dit in 2010 te laten gebeuren in Lisse.’

Tevens kondigde Goddijn aan: ‘We hebben zeven vestigingen en het is onmogelijk om in iedere bibliotheek hetzelfde aanbod te leveren. Warmond is onze kleinste vestiging en dat duiden we aan als servicepunt. De locaties in Noordwijkerhout, Sassenheim en Voorhout noemen we de servicebibliotheek en de vestigingen in Lisse, Noordwijk en Oegstgeest betitelen we als serviceplusbibliotheek. In de toekomst willen we qua dienstverlening en de grootte van de collectie een nieuwe indeling maken. In de serviceplusbibliotheek blijft een volwaardige Engels-, Duits- en Franstalige collectie. In de servicebibliotheken komt alleen nog een Engelstalige collectie en in het servicepunt zullen geen buitenlandstalige collecties meer aanwezig zijn.’

Anton Jansen, voorzitter van de commissie Culturele Zaken, deed een suggestie: ‘De bibliotheek in Lisse heeft een prachtige faciliteit. Heel veel mensen die cultuur bedrijven hebben geen faciliteit. Ik denk: er moet meer kunnen met uw faciliteit.’ Goddijn reageerde hierop: ‘Inderdaad hebben we een prachtige faciliteit op een superlocatie bij een winkelcentrum. Maar het is in eerste instantie een bibliotheek. We hebben geen podium-, museum- of galeriefunctie. We doen exposities, maar het is geen galerie. Wel gaan we kijken of we iets kunnen verzinnen om een wat intiemer karakter te realiseren als we bijvoorbeeld een leesevenement houden.’ Jansen adviseerde: ‘Bijvoorbeeld verrijdbare kasten’.

Goddijn en Hermsen worden opnieuw uitgenodigd voor de junivergadering van de commissie culturele zaken om hun ideeën te bespreken hoe de bibliotheek nog meer verweven wordt in het culturele veld.

1 Comments:

At 8:07 p.m., Anonymous Anoniem said...

Het is Hans Portengen en geen Goddijn, volgende keer misschien wat beter opletten als de namen worden opgenoemd!

 

Een reactie posten

<< Home