Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 februari 2009

Torenuitzicht over regio

NOORDWIJK – Twaalf geluksvogels mochten zaterdag 31 januari de toren van de Oude Jeroenskerk beklimmen. Onder leiding van Hans van den Berg van de Torenklimcommissie gingen de klimmers de 148 treden naar boven en werden beloond met een schitterend uitzicht. Onderweg vertelde Van den Berg veel over de toren, haar geschiedenis en toekomstige ontwikkelingen.

Deze klim was opgezet om de toekomstige gidsen van de torenklimcommissie meer informatie te geven over de toren. Dit ter voorbereiding op zaterdag 16 mei: de eerste dag dat er regelmatig groepen van 12 mensen onder begeleiding naar boven mogen lopen. De groep liep door de kerk naar de hoofdentree van de toren. Daar aangekomen wees Van den Berg op een dichtgemetselde deur: “Deze wordt weer opengemaakt, zodat de toren een eigen entree krijgt: de groepen hoeven dus in de toekomst niet meer door de kerk naar binnen.” Over de toren zelf: “Dit is het oudste gebouw van Noordwijk, ook de kerk zelf is veel jonger. De toren bestaat uit vier etages en je komt boven door het beklimmen van de wenteltrap. Er liggen hier en daar nog wat stenen los en ook moeten we de verlichting nog verbeteren, maar dat gaan we allemaal regelen voor de officiële opening van 16 mei.”

De groep beklimt de trap naar de eerste verdieping, waar de cel gevestigd is. Tijdens monumentendagen is menig Noordwijker hier al eens geweest. Van den Berg wijst omhoog: “Hier komen touwen te hangen die leiden naar de toren. Daar komen klepels die worden geluid door een klokkenluidersgilde dat we nog op willen richten. Op deze eerste etage willen we een tijdelijke tentoonstelling met kunstuitingen hebben.”

Omhoog gaat het richting de tweede verdieping: “Deze ruimte wordt een museumpje met foto’s en dergelijke. Dit wordt een permanente tentoonstelling.” Van den Berg wijst op een antiek uurwerk: “We hebben het getest en het doet het nog steeds!” Op de 3de verdieping kunnen de bezoekers de klokken praktisch aanraken, wat uiteraard niet toegestaan is. Tot “genot” van allen begonnen de klokken te luien terwijl Van den Berg de bezoekers informeerde. “Tijdens de tweede wereldoorlog is een van deze klokken, gemaakt in 1590, ondergedompeld in het IJsselmeer om hem te verstoppen voor de Duitsers. Na de oorlog is die klok weer teruggebracht in de toren.”

Op de vierde etage kwam het hoogtepunt van de wandeling: het uitzicht over Noordwijk, Voorhout, Sassenheim, Katwijk en Noordwijkerhout. Zelfs de watertoren van Hillegom kon op deze stralende dag bekeken worden. In de torenspits zelf waren met pennen, stiften en krassen namen met jaartallen aangebracht. Van den Berg: “We gaan deze graffiti onderzoeken op hun historische waarde. Het is na de opening uiteraard niet de bedoeling dat bezoekers hun naam ergens inzetten. Daarop wordt goed toegezien door de gidsen.”
Alle beklimmers waren ronduit enthousiast over deze ervaring en enkele van hen meldden zich direct aan als sponsor. Zaterdag 16 mei wordt het complete culturele programma aangeboden en opent de toren haar deuren officieel. Een tip voor de toekomstige bezoekers: neem een verrekijker mee. Dat is echt de moeite waard!