Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2009

“Dringend op zoek naar bestelbusje of aanhangwagen”

Voedselbank bereikt limiet

STREEK – De “populariteit” van de voedselbank is ook in de Duin- en Bollenstreek immens gestegen. Tot 2007 kregen maar een tot enkele gezinnen in Noordwijkerhout en omgeving wekelijks een doos gratis boodschappen van de voedselbank in Leiden. Sinds de vestiging van een voedselbank in Noordwijkerhout steeg het aantal afnemers; eerst gestaag en de laatste anderhalf jaar explosief. Een van de uitdelers van de voedselpakketten laat weten: “In anderhalf jaar zijn we van 5 naar 38 afnemers gegaan!”

Door Joep Derksen

De Noordwijkerhoutse vestiging van de voedselbank kan de wekelijkse toevloed dan ook nog maar nauwelijks aan. Henk de Leeuw (70), initiatiefnemer van de voedselbank samen met Loes Belt, is dan ook dringend op zoek naar ondersteuning. Die lijkt er ook te komen, want er is een voedselbank opgezet en Lisse en binnenkort komen er waarschijnlijk ook vestigingen in Hillegom en Sassenheim. “Maar we hebben dringend behoefte aan sponsors voor een aanhangwagen of, nog beter, een busje om de boodschappen iedere donderdagmiddag te verplaatsen van Leiden naar de vier uitdeelpunten in de Bollenstreek.”

De Leeuw vertelt over de eerste dagen in 2006 dat de voedselbank van start ging: “Dat was heel simpel. We hadden één adres in Noordwijkerhout gekregen en bij deze persoon gaven we het pakket af. Daarna kwam iemand uit Sassenheim wekelijks het pakket ophalen en vervolgens is het gaandeweg gegroeid. De mensen komen uit Noordwijk, Voorhout, Noordwijkerhout, Sassenheim en Hillegom en halen wekelijks hun doos met voedsel bij een huis aan de rand van Voorhout.”

Wie komen voor de voedselbank in aanmerking? “Dat zijn mensen in de schuldsanering die drie jaar op een houtje bijten en / of mensen die hun financiën niet meer op orde hebben. Je moet echt onder het bijstandsniveau leven, wil je in aanmerking komen voor een voedselpakket. Er is een hele laag aan mensen die op het absolute minimum leven, maar ze blijven flink genoeg om zich er door heen te slaan. We krijgen dan ook een hoop dankbaarheid. Wekelijks geven talloze bedrijven voedsel dat anders toch weggegooid zou worden via de voedselbank aan de mensen. Ze ontvangen dan twee grote supermarkttassen vol met boodschappen die onder meer van groothandels, veilingen en grote bakkerijen komen.”

Op dit moment wordt de wekelijkse bijdrage verdeeld vanuit een garage in Voorhout, maar de voedselbank is dringend op zoek naar extra verdeelpunten. “We kunnen het werk nu haast niet meer aan en zitten zo ongeveer aan het maximum mensen dat we kunnen helpen. We willen voorlopig niet dat iedereen gaat bellen die denkt dat ze in aanmerking kunnen komen voor de voedselbank. De huidige 38 huishoudens per week (gezinnen, echtparen en alleenstaanden) zijn echt het maximum aantal mensen dat we kunnen helpen.”
Bedrijven, gemeenten of mensen die willen helpen met het sponsoren van een aanhangwagen of bestelbusje kunnen bellen met: 0252 374 072. De Leeuw: “Wanneer iemand zijn of haar busje iedere donderdagmiddag kan missen, dan worden we ook gigantisch goed geholpen.”