Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 februari 2009

Probleem sociale woningbouwopgaaf opgelost

LISSE – Het lijkt erop dat de bruto-netto discussie over de woningbouwopgaaf een positieve wending krijgt. Eerder leek het erop dat de gemeente zwaar in de problemen zou komen omdat de vereiste 30% sociale woningbouw niet gehaald kon worden. In regionaal verband is er nu toch een oplossing gevonden, zo maakte wethouder Jan Kippers (CDA) dinsdag 3 februari tijdens de vergadering van de commissie Regionale Zaken bekend.

Kippers: ‘Ik heb deze week van Holland Rijnland cijfers gekregen over het bruto-nettogedoe en die ben ik nog aan het bestuderen. De pijn zit niet zozeer in het feit dat cijfers waarvan wij dachten dat het bruto bouwopgaven waren, plotseling netto zijn geworden. De pijn zit in het percentage sociale woningbouw. Het voorstel is om bruto sociaal te bouwen in het netto verhaal.’

Een cryptisch verhaal, maar de wethouder legde het verder uit: ‘Als je bijvoorbeeld 100 sociale woningen sloopt, en je gaat dan 70 woningen weer bouwen, dan moet 30% van die 70 woningen sociale bouw zijn. Dus dan geldt niet meer dat we voor 100% sociale woningbouw terug moeten plaatsen. Daarnaast wordt het bedrag waaronder gesproken wordt van sociale woningbouw (181.000 euro – JD) opgerekt naar 185.000 euro. Ook wordt er gesproken over 10% goedkope woningbouw: tot 195.000 euro. Tussen 185.000 euro en 195.000 euro zit niet veel verschil. Dat betekent dat we gehouden worden om 40% sociaal te bouwen. Dat zou fantastisch zijn als we het konden halen, maar dit gaan we niet realiseren. We moeten nu al 30% sociaal + 75 extra woningen in sociale sector te realiseren.’ Over die goedkope woningbouw is de gemeente dus nog niet uitgesproken.