Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2009

Noodfonds krijgt warm welkom

LISSE – Er komt een noodfonds voor ISD-clienten die een acuut probleem hebben. Dit bleek tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën van woensdag 11 maart.

Commissielid Bert Verdoes (PvdA) gebruikte dit onderwerp om zijn maidenspeech te geven: ‘Dit is een goed voorstel en we steunen het ook. Het is een stukje van het allerlaatste vangnet. Wat ons ook aanspreekt is de snelle werkwijze.’ Commissielid Marianne Entrop (VVD) suggereerde: ‘Zorg voor probleemgerichte oplossingen: dus niet met geld, maar in natura. Ik hoop dat het gaat lukken om de acute problemen binnen drie werkdagen op te lossen.’ Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie): ‘Als het echt zo is dat alle opties benut zijn, dan moet je die mensen geen lening geven, maar cash geld. Je moet wel oppassen met het verstrekken van contante gelden, want daardoor kunnen andere uitkeringen weer op de tocht komen te staan.’ Commissielid Joke Vermeulen (CDA): ‘Gaat het lukken om met deze eenmalige storting van 30.000 euro nog jaren te werken? Volgens de voorschriften moeten mensen die in aanmerking willen komen minimaal 1 jaar in Lisse wonen. Maar hoe zit het dan met allochtonen?’

Wethouder Adri de Roon (D66) beantwoordde de vragen: ‘Het bedrag van 30.000 euro gaat een tijdje mee, al weten we niet hoelang. We gaan ervan uit dat er wel wat terug zal komen als we geld storten. Maar we gaan er soepel mee om, dus het bedrag zal wel lager worden. Als het geld op is, komen we bij u terug. Er kan worden afgeweken worden van de normeringen, dus ook bijvoorbeeld waar het om gaat dat je minimaal een jaar in Lisse ingeschreven moet zijn.’
De wethouder vervolgt: ‘Doel van dit noodfonds is om in een noodsituatie te zorgen dat in drie dagen een besluit genomen wordt. Dat kan niet altijd op een even zorgvuldige manier gebeuren als normaal het geval is. Daarom is het goed dat de ISD het uitvoert, want de cliënt is dan bekend. We willen uitgaan van vertrouwen, maar het is overheidsgeld en we willen uitkeringen uit het noodfonds verstrekken daar waar het terecht is. Daarom gaan we in beginsel uit van een lening. Als later komt vast te staan dat er recht was op, dan kan de ISD het wat gemakkelijker verrekenen. Mocht blijken dat er geen recht is op, dan is er sprake van een lening en is die in beginsel terugvorderbaar. Maar in bepaalde situaties komen we op het punt dat we hier geen verdere actie op ondernemen.’ Donderdag 19 maart stemt de gemeenteraad formeel in met het noodfonds.