Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 maart 2009

Stamtafel wijst Bollenstreekgemeente niet af

VOORHOUT – De berichten over de kredietcrisis leken de Voorhoutse stamtafelaars ook te motiveren om op de gemeentelijke kleintjes te letten. “De ambtenaren gaan zelf onkruid wieden in plaats van dat spul te verwijderen met spuiten. Dat kost ons een half miljoen euro extra. Ook is er nu twee miljoen nodig voor het raadhuis. Kunnen we dat niet betalen uit de Nuon-gelden, waarvoor de gemeente 55 miljoen euro ontvangt?”

Door Joep Derksen

Ook aan het nut van externe adviesbureaus werd getwijfeld: “Voordat Warmond, Voorhout en Sassenheim gingen fuseren werd ons verteld dat het goed was om al die ambtenarenexpertise op één plek te hebben. Door de fusie zou het ambtenarenapparaat versterkt worden en was er minder nodig voor extern advies. Maar er wordt alleen maar meer extern ingehuurd, voor onderzoeken waarbij het credo is: ‘Wie betaalt, bepaalt’.” Een aanwezige kon een goed voorbeeld geven: “Laten we het eens hebben over de deskundigheid van adviesbureau’s bij de kwestie Kloosterschuur Trappenberg. Katwijk huurde een bureau in en Teylingen ook. Toch verschilden de adviezen op onderdelen. De essentie van een onderzoek is: stel de juiste vragen.”

Het gesprek ging over naar een ander onderwerp: de wildgroei aan overheidsinstanties. “Greenport, Holland Rijnland, Milieudienst Zuid-Holland West, de Greenport Ontwikkelings Maatschappij. Dat zijn allemaal instanties waar de burger geen zicht op heeft.” De reden hiervoor kon een van de aanwezigen wel geven: “Dat komt door de terugtrekking van de landelijke overheid op het besluitniveau enkele jaren geleden. Hierdoor verrommelde het landschap, waarna de overheid weer strakkere eisen ging stellen voor bijvoorbeeld de natuur en infrastructuur. Vandaar dat er nieuwe regulerende instanties komen.” Een ander: “Er zijn mensen die een greep naar de macht hebben gedaan. Alle lagen tussen de drie bestaande bestuurslagen (Rijk, provincie en gemeenten, JD) horen niet thuis in ons democratische bestel. Wij burgers hebben er namelijk geen zicht op.”

Bollenstreekgemeente

Pas na bijna een uur kwam het hoofdonderwerp van deze stamtafel ter bespreking: een mogelijke fusie van Teylingen met de omliggende gemeenten in een Bollenstreekgemeente. “Horen Noordwijk en Katwijk wel bij een Bollenstreekgemeente?”, zo vroeg een stamtafelaar met enige argwaan. “Toch wel”, was het antwoord, “In Noordwijk vinden ontwikkelingen plaats waar je als gemeente best bij zou willen horen. Bovendien loopt die plaats helemaal door tot Zandvoort. Katwijk en Rijnsburg hebben veel agrarische gebieden in de Bollenstreek. Wij kunnen nu niet tegen hen zeggen: donder nu maar op.”
Een stemming werd gehouden over wie voor en tegen een Bollenstreekgemeente was, bestaande uit Teylingen, Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Katwijk. Van de zeven uitgebrachte stemmen waren er drie voorstander, drie neutraal en 1 ronduit tegen. Een aanwezige legde zijn ja-stem uit: “Instanties als het Cultuur Historisch Genootschap en de Rabobank zijn al jaren in de hele regio actief. Zij zijn er al lang klaar voor.”