Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 april 2009

‘Commissieavond moet opnieuw gehouden worden’

Onrust over flop inspraakschema

WARMOND – Een informatieavond wordt over het algemeen door de gemeente opgezet om de inwoners hun ei te laten leggen over een nieuw bouwplan en eenieder min of meer tevreden zijns of haars weegs te laten gaan. Woensdag 15 april was hier echter een duidelijke uitzondering op. Vele tientallen Warmonders kwamen naar het bestuurscentrum in Voorhout om hun steun te geven aan een handtekeningenactie tegen het plan Fort Marina – de Krogt. Het inspreekschema werd echter de dag van tevoren met een uur vervroegd en de steunbetuigers kwamen te laat om nog indruk te maken.

Warmonders Ton Robers en Melanie van der Voort kunnen het enkele dagen later nog maar moeilijk geloven. ‘De buurt werd uitgenodigd voor een bijeenkomst waarbij gesproken werd over de bestemmingsplanwijziging van de Speelweide annex bootjeshaven. Het onderwerp zou tussen 21:00 uur en 22:00 uur besproken worden. Er zouden 750 handtekeningen verzameld worden en met zo’n 80 Warmonders zijn we naar Voorhout gefietst om deze handtekeningenoverdracht met onze aanwezigheid te steunen. We waren er om vijf voor negen, maar toen bleek alles al achter de rug te zijn. We kwamen er voor de kat z’n viool’, informeert Robers.

Van der Voort: ‘Ik sprak in over het plan Fort Marina, waar de gemeente de Speelweide bij wil betrekken. Op dinsdagavond 14 april las ik het emailtje van de gemeente (dat om 16:15 uur die dag verzonden werd, JD) waarin werd gezegd dat de insprekers een uur eerder dienden te komen.’ Ze stond er tijdens haar inspreken alleen voor en kon niet rekenen op steun van de ruime achterban. ‘Dit is een politiek spelletje en ik vind het onfatsoenlijk zoals het gegaan is. Zoiets kan toch niet zomaar gebeuren?’ Robers vult aan: ‘De sfeer van achterkamertjespolitiek wordt zo wel gecreëerd en de gemeente stelt ons vertrouwen heel erg op de proef.’ De beiden concluderen: ‘De gemeente moet een nieuwe commissieavond organiseren en deze hele inspraak over doen om zo de mensen de gelegenheid te geven hun inzichten te geven.’
Een van de aanwezige politici, Joost Peetoom, uit zich via zijn blog ook kritisch over de gang van zaken. Onder de kop ‘Blamage’ schrijft hij onder meer: ‘Er was in alle wijsheid besloten het inspreken een uur naar voren te trekken. De aangemelde insprekers waren geïnformeerd, maar niet de inwoners rondom Fort Marina die wel eens wilden horen over de plannen voor de jachthaven Fort Marina. Helaas pindakaas, alle sprekers over dat onderwerp waren al klaar.’ Daar sta je dan als gemeente, met al je goede bedoelingen over burgerparticipatie. In een keer heeft Teylingen bij deze inwoners het imago van: ‘De gemeente piepelt ons en wil niet luisteren.’ Geef ze eens ongelijk.’