Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 mei 2009

“Het is hier wel een mannenwereld”

Verdonk bezoekt bloemveiling

RIJNSBURG – De inkopers in de mijnzaal van bloemenveiling FloraHolland keken vrijdag 8 mei verrast op toen ze plotseling Rita Verdonk, voorvrouw van Trots Op Nederland (TON) binnen zagen komen. De markante politica bezocht de bloemenveiling om te kijken hoe de glas- en tuinbouwsector en de bloemenexport ervoor staan. “De bloemenveiling FloraHolland is belangrijk voor heel Nederland.”

Door Joep Derksen

Vestigingsmanager Dirk Hogervorst heette Verdonk van harte welkom. Hij wilde haar graag kennis laten maken met de bloemensector: “Met name willen we aandacht vragen voor de bereikbaarheid van FloraHolland en onze wens dat de regelgeving van de overheid veel langer standhoudt. Bijvoorbeeld waar het gaat om de huisvestingslocaties: daar wordt gesproken over termijnen van tien tot vijftien jaar en dat is voor ons een veel te korte termijn.”

Verdonk, die een week eerder een spoedoperatie aan haar meniscus had ondergaan, werd rondgeleid over het hele terrein; eerst bezocht de politica de mijnzaal, waar de inkopers druk bezig waren met het kopen van bloemen en planten via de afslagklok. Haar aankomst leverde enig rumoer op onder de ondernemers, al werd het geflits van de aanwezige fotograven niet bijzonder op prijs gesteld: “Geen foto’s!” Verdonk legde uit waarom ze de veiling bezocht: “Ik wil kijken hoe het is met de bloementeelt en kijken of de veiling bereikbaar blijft en of er financiële steun nodig is van de overheid.” Ze keek om zich heen: “Het is hier wel een mannenwereld, hè?” Hogervorst verduidelijkte: “Hier in de inkoop wel, maar aan het eind van de keten is de man-vrouwverhouding volledig omgedraaid.”

Beeldschermen

Na de mijnzaal bezocht Verdonk, met in haar kielzog enkele TON-vertegenwoordigers in de Duin- en Bollenstreek, het hart van de bloemenveiling: de locatie waar alle bloemen en planten voor de mijnzaal af- en aan werden gereden. De wijze van verkopen, waarbij de producten ook daadwerkelijk fysiek aanwezig zijn, heeft echter haar langste tijd gehad, legde Hogervorst uit: “We streven ernaar om de producten te verkopen, zonder dat ze fysiek aanwezig zijn. We laten de bloemen en planten dan zien via beeldschermen in de mijnzaal, of digitaal. Zo kunnen de inkopers op hun bedrijf of thuis meedoen aan de veiling.”

Vlak voordat Verdonk op een fiets stapte om het bedrijf Gélé te bezoeken, liet ze weten dat ze rotsvast staat achter de enkele weken geleden uitgesproken ambitie om minimaal 25% van de raadszetels te halen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. “We gaan voor goud en hiervoor zoeken we goede mensen die in de gemeenteraad actief kunnen zijn. Ik ben niet bang voor LPF-achtige toestanden, want iedereen wordt gescreend door een landelijke commissie.” Over de rol van TON in de landelijke politiek: “De echte resultaten komen pas na de volgende verkiezingen. Het huidige kabinet beslist niet zoveel en ik wil Nederland in beweging krijgen. Niet alleen op de weg, maar ook in het onderwijs, de zorg en het immigratiebeleid.”
Is het nog wel leuk om leider van TON te zijn, nu de peilingen aangeven dat deze partij nog maar op een of twee zetels mag rekenen? “Het is heel leuk! Ik heb nu een organisatie opgezet waarbij 300 mensen zijn onderverdeeld in teams. Als er vorig jaar iemand uitviel, moest ik alles zelf doen. Nu nemen andere mensen de taken over. Eind mei is ons verkiezingsprogramma klaar en vanaf dat moment wil ik het verhaal dat TON geen inhoud heeft niet meer horen.”