Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2009

Uitstel besluit extra koopzondagen

LISSE – Dankzij een politieke uitweg kon de VVD voorkomen dat het initiatiefvoorstel om het aantal koopzondagen uit te breiden van 4 naar 12 werd afgeschoten. Een raadsmeerderheid leek zich aan te dienen om niet met dit voorstel in te stemmen, maar gemeenteraadslid Marianne Entrop (VVD) vroeg donderdag 23 april om uitstel voordat een definitief besluit zou worden genomen. In de tussentijd wil deze partij met meer informatie komen over nut en noodzaak van de extra koopzondagen.

Bij het CDA en de SGP/ChristenUnie was er geen behoefte aan uitstel. Gemeenteraadslid Joke Vermeulen (CDA) sprak gedurende dit onderwerp continue met trillende stem. Zo verbolgen was ze over het feit dat dit onderwerp alleen opiniërend en niet besluitvormend zou worden behandeld. Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) gaf aan waarom zijn partij en de VVD uitstel wilden: ‘De initiatiefnemers zullen met name richting Alverha wat huiswerk moeten verrichten.’

Opvallend tijdens de discussie was dat de fractie van Nieuw Lisse verdeeld was over dit onderwerp. Scheidend fractievoorzitter Ad van Zelst onthield zich van zijn mening aangezien hij in zijn nieuwe functie als citymanager volop met de koopzondagen te maken zal krijgen. Gemeenteraadslid Cees Ruigrok was voorstander van uitbreiding, maar de nieuwe fractievoorzitter Jos Assendelft toonde zich tegenstander. Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) was kort en duidelijk: ‘We kunnen niet instemmen met de uitbreiding van het aantal koopzondagen vanwege onze principes en daarnaast economische en sociale aspecten.’ Vermeulen: ‘Uitbreiding van de koopzondagen is overbodig. Laat de zondag een rustdag blijven. We hebben deze dag veel te hard nodig om bij te tanken.’ Gemeenteraadslid Bert Verdoes (PvdA): ‘Alverha heeft vorig jaar een enquête gehouden en van de 70 reacties waren er maar zes voorstander van een koopzondag. Ook bij Alverha is geen draagkracht.
Entrop antwoordde: ‘Zowel de Vereniging Nederlandse Gemeenten, MKB als VVD streeft naar meer koopzondagen. Een weloverwogen enquête van Alverha is niet beschikbaar. We hebben een objectieve enquête nodig waarop anoniem gereageerd kan worden. Zo’n enquête gaan we opzetten en nadat we de uitslag binnen hebben, komen we weer bij u terug.’ Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA) voelde de bui al hangen: ‘Is dit voor of na de gemeenteraadsverkiezingen?’ Entrop verzekerde dat de uitslag voor de verkiezingen bekend zou zijn.