Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2009

‘Dit is Horsman z’n plan’

Plannen herinrichting Raadhuisplein bekend

JOEP DERKSEN

LISSE – Een bioscoop, appartementen, commerciële voorzieningen en nieuwbouw van de Voorhof in het gebied ‘Raadhuisplein’. Wethouder Guus Mesman (PvdA) maakte dinsdag 26 mei een stappenplan bekend om deze voorzieningen te realiseren. ‘Dit is volledig het plan van Bouwbedrijf Horsman & Co.; de gemeente verkoopt de grond aan hen en zij zorgen voor de realisatie. Wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend.’

Enkele jaren geleden verkocht Horsman de grond aan de gemeente, met de eis dat Horsman het alleenrecht van terugkoop en ontwikkeling van het gebied zou behouden. Door deze zogeheten ‘herontwikkelingsclaim’ loopt de gemeente wel een financieel risico, zo laat Mesman weten: ‘De taxatie van de gronden zou tegen kunnen vallen.’ Ook vanwege de marktomstandigheden kan de prijs voor de grond die de gemeente ontvangt lager zijn dan het bedrag van circa 2,3 miljoen euro waarvoor Lisse de grond indertijd verwierf. Een onafhankelijk taxateur bepaalt de waarde van de grond, zoals het Heemskerkterrein, een deel van het schoolterrein en het Raadhuisplein.

Horsman heeft erin toegestemd het gebied te ontwikkelen. Uiteindelijk moet in het gebied rond het Raadhuisplein een keur aan faciliteiten komen. Hieronder vallen een bioscoop van 2.500 m2, de sloop en nieuwbouw van de Voorhof (600 m2), het realiseren van kleinschalige commerciële voorzieningen (600 m2), een 2-laags parkeerkelder met 168 parkeerplaatsen en de bouw van 67 appartementen, waarvan 30% sociale bouw is. Het SKOL-gebouw wordt gesloopt.

Mesman: ‘Dit is Horsman z’n plan. De gemeente betaalt niet mee aan de realisatie van dit vastgoed. De afnemers van het vastgoed zijn de enige partijen die betalen voor het ontwerp en de realisatie. De gemeente dwingt Horsman ook niet om diens plan te verwezenlijken. Er is geen sprake van een bouwplicht of iets dergelijks. Het nieuwe bestemmingsplan is uitsluitend faciliterend, maar verplicht Horsman tot niets.’

Met dit besluit lijkt de gemeente te voldoen aan een van de zichzelf opgelegde doeleinden: het afwikkelen van grote bouwprojecten, zoals het ‘Raadhuisplein’. Als de gemeenteraad akkoord gaat, kan het college van burgemeester en wethouders zeggen dat ze dit project overgedragen hebben aan een commerciële marktpartij. Maar gezien de veranderde economische situatie lopen de inwoners van Lisse het risico op een grote financiële tegenvaller die in de tonnen euro kan lopen, waar het gaat om de terugverkoop van de grond.
Op 11 juni presenteert Horsman het principeverzoek aan de commissie Ruimte & Infrastructuur. Een onafhankelijk taxateur beoordeelt de waarde van de grond op 1 oktober, waarna de gemeente aan het eind van dit jaar de grond tegen minimaal die waarde verkoopt aan Horsman. Naar verwachting bepaalt een volgende gemeenteraad op 1 juni 2010 de vaststelling van het bestemmingsplan voor het Raadhuisplein. Horsman Volente.