Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2009

Plannen Sportlaan bekend

Ruim 7 miljoen aan extra kosten

LISSE – Volledige nieuwbouw van het Fioretticollege binnen de grenzen van haar huidige locatie, de nieuwbouw van het zwembad, sporthal en gymzalen en een woningbouwprogramma met een groot aandeel sociale woningbouw. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) maakte dinsdag 26 mei de plannen bekend voor de ontwikkeling van het Sportlaangebied.

Een (hoge) prijs moet betaald worden: niet alleen vallen de bouwkosten voor het Fioretticollege vier miljoen euro hoger uit, ook zijn de kosten voor de sporthal, zwembad en sportvelden 3 miljoen euro hoger dan gepland. Daarnaast verdwijnt de tennishal volledig. Een nieuwe locatie voor deze hal is niet bekend. Ook wordt nadrukkelijk gekeken naar de aanwezigheid van de Van Speykflats die vallen onder het beheer van STEK. In de komende jaren moet blijken of deze flats gerenoveerd of geheel gesloopt en opnieuw opgebouwd moeten worden.

Brekelmans: ‘We gaan de nieuwbouw van het Fioretticollege net naast de huidige locatie zetten, zodat ze tijdens de bouw door kunnen gaan met lesgeven. Of de mediatheek daadwerkelijk blijft bestaan is nog niet duidelijk. De totale dekking van het Fioretti bedraagt 19 miljoen euro. De extra kosten van ruim 4 miljoen euro worden deels door Fioretti gedragen door het vrijgeven van een sportveld voor woningbouw en andere zaken. Hierover zijn we echter nog in onderhandeling met het Fioretticollege en de stichting SoVoLHo: op 10 juni zullen beide besturen beslissen of ze instemmen met ons verzoek om die grond in te zetten.’

Het Fioretti krijgt geen eigen gymzalen meer: de leerlingen zullen hun gymlessen volgen in de nieuw te bouwen sporthal met daarin drie gymzalen. Daarnaast worden twee extra gymzalen aan de sporthal geplaatst. Brekelmans: ‘We kiezen voor een compleet nieuw zwembad met een wedstrijdbad van 6 banen met een lengte van 25 meter. Ook komt er een recreatie/instructiebad, inclusief glijbaan. Een doelgroepenbad met beweegbare bodem staat nog ter discussie. We willen de verschillende gebruiksmogelijkheden zoveel mogelijk combineren: er komt bijvoorbeeld één horecagelegenheid midden tussen de sporthal en het zwembad in. Ook het sportveld komt op een gunstige plek te liggen van zowel het Fioretti, het sportcomplex en het zwembad (met als functie een ligweide).’

Over de tennishal: ‘Dit gebouw is een enorme sta-in-de-weg, omdat hij alle schuifmogelijkheden die we nodig hebben verhindert. We willen de tennishal laten vervallen uit dit gebied. Het college wil zich inspannen om deze hal naar elders te verhuizen. We kunnen het echter niet garanderen dat dit lukt; het is aan de gemeenteraad om geld beschikbaar te stellen voor de realisatie van een nieuwe tennishal op een andere locatie.’

De Tweemaster wordt samengevoegd met de Willibrordschool in een zogeheten brede school naast de Oranjelaan. De brandweerkazerne blijft op haar huidige locatie staan. Over het woningbouwprogramma stelt de wethouder: ‘Er is ruimte voor 250 tot 300 woningen, waarbij we ook met STEK samenwerken. We bekijken hoe we een sociaal woningbouwprogramma kunnen opzetten en dan kijken we ook naar alle Van Speykflats. Dinsdag 2 juni is er een inloopavond voor de bewoners van de Waterman, Voorman en de Van Speykflats.
De totale kosten van het Fioretti, de sporthal, zwembad en velden bedraagt circa 35 miljoen euro. Voor het Fioretti wordt 19 miljoen gereserveerd en het bedrag voor de rest is met 16 miljoen maar liefst 3 miljoen euro hoger dan eerder was gereserveerd. Dit tekort wil het college financieren met een deel van de verwachte opbrengst van de NUON-aandelen. De gemeenteraad moet dit plan in haar vergadering van donderdag 18 juni goedkeuren. Hierna krijgt een shortlist van vijf geïnteresseerde ontwikkelaars, aannemers en stedenbouwkundige bureau’s een biedboek voor het opstellen van een bouwplan.