Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2009

‘Dood, religie en seks zijn voor Lisse geen verstandige thema’s’

Commissie Kunstaankopen kiest voor zekerheid

LISSE – De kunstenaars Tom Claassen en Kees Verkade mogen een kunstwerk leveren voor twee verschillende locaties. De commissie Kunstaankopen oordeelde maandag 25 mei dat de werken van deze kunstenaars het beste zouden passen op, respectievelijk, het pleintje bij De Madelief en naast de grote boom bij ‘t Grachthuisje in de Kanaalstraat.

Voor het eerst in lange tijd mochten ook inwoners van Lisse weer meebeslissen en twee van hen, Angelique van der Lans en Peter Stolker, maakten van deze mogelijkheid gebruik. Van het begin af aan was echter duidelijk dat de beelden een figuratieve stijl moesten hebben; de herkenbaarheid diende groot te zijn. Bovendien wordt in verband met het beschikbare budget getracht om een reeds bestaand werk van de kunstenaar over te nemen. Het verlenen van een opdracht om een compleet nieuw kunstwerk speciaal voor Lisse te maken, zou te duur zijn, aldus de leden van de commissie.

In totaal dongen acht kunstenaars mee naar de gemeentelijke opdracht voor een kunstwerk. Naast de beide winnaars waren dat Henk Visch, Sjoerd Buisman, Joost van den Toorn, Tine van de Weyer, Hans Kuyper en Yvon van Wordragen. De werken van alle kunstenaars werden bekeken op basis van powerpointpresentaties, websites en, in het geval van Yvon van Wordragen, middels een maquette.

De redenen waarom de werken van de zes andere kunstenaars werden afgewezen, waren heel divers. Sjoerd Buisman’s figuratieve werk gerelateerd aan groeibewegingen deed de harten van de commissieleden niet sneller kloppen. Toehorend wethouder Adri de Roon (D66) liet weten: ‘Mij doet dit werk wat minder op de voorgestelde locaties.’ Over Joost van den Toorn liet De Roon weten: ‘De thema’s die deze kunstenaar bezig houden zijn ‘Dood, Religie en Sex’. Dat lijken me voor Lisse geen verstandige thema’s. Ik zie mijn geest al zweven in de gemeenteraad.’ De overige aanwezigen konden zich in de woorden van de wethouder vinden.

Hans Kuyper’s werk kreeg volop complimenten, met name waar het ging om de speciale manier waarop hij zijn bronzen werken behandeld. ‘Kuyper is een goede kandidaat voor het kunstwerk bij het Raadhuisplein’, zo luidde het oordeel. Tine van de Weyer’s abstract/figuratieve (vrouwen)figuren werden bekeken vanaf haar website. Dit duurde de commissieleden al gauw te lang: bij de volgende beoordeling is het voor de kunstenaars verplicht om een usb-stick met een powerpointpresentatie aan te leveren.’ Yvon van Wordragen’s werk van spelende kinderen bij de boom werd beoordeeld als een ‘te gemakkelijke oplossing’. De Roon liet weten: ‘Het is wel lief, maar te weinig spannend.’

De herkenbare beelden in menselijke vorm van Henk Visch kreeg veel waardering, maar hij moest het dus afleggen tegen Tom Claassen (onder meer bekend van zijn olifanten langs de snelweg bij Almere) en Kees Verkade. De commissie oordeelde over Verkade: ‘Dit is de meest bekende naam in de figuratieve kunst. Publicitair gezien zet je Lisse hiermee op de kaart, al is zijn werk weinig spannend.’
Verkade en Claassen worden gevraagd om een voorstel te doen voor een kunstwerk dat nog dit jaar geplaatst kan worden. Verkade’s beeld zal bij de boom op de Kanaalstraat komen en Claassen’s werk komt op het pleintje bij de Madelief te staan.