Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2009

Kapotte liften, afgekeurde garage en onbereikbare appartementen

Appartementen Herenstaete te vroeg opgeleverd

VOORHOUT – In haar laatste bouwfase zorgt de nieuwe Agnes, ook bekend als het plan Herenstaete, nog altijd voor de nodige opschudding. Op dinsdag 26 mei liet de aannemer Thunissen Bouw de eigenaren van de woningen hun nieuwe appartementen zien. De lift deed het niet, het terrein was slecht toegankelijk en de CV-ketel was ook nog niet klaar voor gebruik. Bovendien mankeerde het nodige aan de dakbestrating en was de bewonersparkeergarage door de brandweer afgekeurd voor gebruik. Vier van de eigenaren keurden de oplevering dan ook af, met instemming van de Vereniging van Eigen Huis Bezitters.

Door Joep Derksen

Het echtpaar Huisman was laaiend: al sinds 2006 hebben ze zich verheugd op hun nieuwe penthouse en keer op keer werd de verwachte opleveringsdatum uitgesteld. Ze vertellen: “We hebben voor deze woning gekozen omdat het een perfecte locatie is om een penthouse te hebben. Onze jongens en kleinkinderen wonen ook in dit dorp, dus we waren dolgelukkig toen we dit appartement door loting verkregen. Maar wat de oplevering betreft, was het een en al ellende. We kregen prognose na prognose over de datum wanneer het appartement zou worden opgeleverd. Eindelijk leek het dan zover te zijn op 26 mei, maar de tekortkomingen waren van dermate ernstige aard dat we niets hebben geaccepteerd.”

Ze vervolgen: “Wij zitten in de gelukkige situatie dat we het appartement konden weigeren in afwachting tot deze slechte situatie verbeterd wordt, maar ongetwijfeld hebben andere eigenaren de oplevering maar geaccepteerd, omdat ze anders in de tussenliggende periode huisloos zijn.” Over de garage: “Deze is door de brandweer afgekeurd en eigenlijk mag er niemand naar binnen. Nu is er een tussenoplossing gevonden waarbij er een brandwacht aanwezig is tussen 08:00 uur en 21:30 uur. ’s Nachts mogen de auto’s niet binnen geparkeerd staan.”

Dakbestrating

Het interview wordt gehouden op donderdag 28 mei en samen met de verslaggever laten de heer en mevrouw Huisman de situatie van hun toekomstige woonlocatie zien. Daar blijkt de lift het nu te doen en is een medewerker bezig om nieuwe dakbestrating aan te leggen. Harry van Noorden, directeur van Thunissen Bouw, laat desgevraagd weten: “Het feit dat die woningen door de vier eigenaren werden afgekeurd, was op dat moment terecht. Zelf hebben we alles op haren en snaren proberen te regelen, maar er zijn partijen geweest die zich niet aan de afspraken hielden. De meters voor de elektra van de garage zouden bijvoorbeeld al een week eerder geplaatst worden. Vanaf donderdag 4 juni is de garage echter dag en nacht te gebruiken.”

Hoe oordeelt Van Noorden over dit project? “We hadden het verloop van de gang van zaken ook liever anders gehad. Er is een discussie met Timpaan gaande over het te leveren product en we wachten nog op een antwoord van hen. De samenwerking met Timpaan verloopt prima, maar er zijn altijd wat dingen waar je tegenaan loopt.”

Bouwstromen

Waarom heeft de bouw nu zo veel langer geduurd dan gepland was? “Als eerste is de gemeentelijke vergunning veel later afgegeven dan verwacht was. Daarnaast is er heel veel weerstand geweest in de buurt, ten aanzien van de manier waarop dit project bereikbaar zou zijn. Zo mocht er geen weg aangelegd worden aan de achterkant van de bouw, waardoor het gebouw zelf bijna onbereikbaar werd. Dat heeft gigantisch veel vertraging opgeleverd, omdat we hierdoor niet met twee bouwstromen konden werken. Er hebben woningen vijf maanden klaar gestaan, die we niet konden opleveren, vanwege de bereikbaarheid.”

Er is echter licht aan het einde van de tunnel: “Deze en volgende week leveren we veel koopwoningen op. Daarna komen veel huurwoningen vrij en we hopen alles voordat de bouwvakvakantie beging opgeleverd te hebben. Ook de eigenaren van de penthouses kunnen in hun woning. Met mevrouw Huisman heb ik vanochtend nog gebeld en afspraken gemaakt. Het is vervelend dat op 26 mei het gas er niet op zat en dat de lift niet functioneerde. Dat is nu echter hersteld.”
Mevrouw Huisman reageert afwachtend positief: “We hebben al drie voorschouwen gehad en in de tussentijd gebeurde er niets. Maar als de baas zegt dat hij er zelf voor zal zorgen dat het goed gaat komen, dan moet het toch lukken. We staan nog zeer sceptisch tegenover wat voor oplevering dan ook, maar nemen aan dat over twee weken een nieuwe oplevering zal plaatsvinden. Het was in ieder geval zeer positief dat hij ons belde.”