“Oudere mensen zijn goedwillend en goedgelovig”
SASSENHEIM – Tijdens de door de Stichting Platform Gehandicapten Teylingen georganiseerde informatieavond kregen de tientallen toehoorders een overvloed aan gegevens. Het onderwerp van deze avond in ’t Onderdak was: “Veiligheid in en om het huis voor mensen met een beperking”. Vertegenwoordigers van de politie, apotheek en brandweer lieten de gehandicapte en valide toehoorders weten hoe ze zich beter kunnen beschermen.
Door Joep Derksen
Niet dat het zo onveilig is in Teylingen, zo informeerde Peter de Boer, wijkagent in Warmond en Sassenheim. “We zijn een redelijk veilig gebied, zo blijkt uit de AD-Misdaadmeter.” Echter, uit deze gegevens blijkt wel dat Teylingen op plaats 245 van minst veilige gemeenten op een totaal van 439: bij de onderste helft dus. De Boer had verder nog tips voor mensen met een beperking: “Babbeltrucs: je moet een zekere argwaan hebben als mensen aan de deur komen om iets te verkopen. Oudere mensen zijn best wel goedwillend en goedgelovig, maar laat mensen niet binnen in je woning. Bij het pinnen en opnemen van geld moet je het toetsenbord afschermen. Skimmen gebeurt ook in Teylingen, vooral door Roemenen en dan ook door Roemenen die werken in de fabriek waar de pinautomaten gemaakt worden. Daarnaast werken preventieve maatregelen het meest afschrikwekkend tegen inbraken. Als het Jan met de schroevendraaier niet meteen lukt om binnen te komen, gaat hij verder naar de volgende woning.”
Karin Zuring van een Warmondse apotheek las enkele statistieken voor: “In Nederland worden 137 miljoen geneesmiddelen verstrekt met een omzet van 4,3 miljard euro. Per jaar gaat het dan om 286 euro aan geneesmiddelen en 8,7 recepten per jaar per persoon. Apotheken moeten dus heel goed opletten of medicijnen wel samen ingenomen kunnen worden.”
In een informatieboekje “Niet bang maar voorbereid” lazen de aanwezigen onder meer wat ze moesten doen voorafgaand en tijdens een ramp: “Informeer bekenden over uw beperking en hoe zij u kunnen helpen in geval van nood. Neem bij evacuatie uw mobieltje en geleidestok mee. Uw geleidehond kan bij een ramp in de war raken. Denk ook aan een voorraad voedsel en water voor uw huisdier. Zorg voor een voorraad batterijen voor uw hoortoestel en een opgeladen accu voor uw elektrische rolstoel. Zorg voor voldoende medicijnen, een transistorradio met extra batterijen, een zaklamp en lucifers in waterdichte verpakking.” Deze informatie was niet aan alle aanwezigen goed besteed. Een visueel gehandicapte vrouw riep uit: “Blinden en slechtzienden hebben niets aan een folder. Heeft u deze informatie ook in braille?” Dit bleek niet zo te zijn: een punt van verbetering voor de gemeente Teylingen, zo vonden allen.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home