Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 juni 2009

Seniorenraad vecht voor behoud cursussen

LISSE – De tarieven voor de activiteiten van de SWOL (Stichting Welzijn Ouderen Lisse) worden circa 30% duurder; de eigen bijdrage gaat met percentages variërend van 10% tot 40% omhoog. De stijging van de tarieven is een rechtstreeks gevolg van de vermindering van de gemeentelijke subsidie. De Seniorenraad en de SWOL steken de handen ineen om deze problematiek aan te kaarten bij het college en de gemeenteraad, zo bleek tijdens de vergadering van de Seniorenraad op maandag 8 juni.

Door een nieuw gemeentelijk subsidiebeleid worden vanaf volgend jaar de SWOL-cursussen en de creatieve kant van de activiteiten, zoals zang en gymnastiek niet meer vergoed. Johan van Zoest, lid van de Seniorenraad gaf inhoudelijke informatie: ‘Dit is een heftig signaal, want de eigen bijdrage gaat niet van 50 euro naar 52 euro, maar soms zelfs naar 90 euro. De SWOL moet met 350.000 euro een programma opstellen en de gemeente wil onderscheid maken tussen activiteiten met een link aan gemeentelijke beleidsdoelen en activiteiten zonder een dergelijk link. De laatste categorie komt niet meer in aanmerking voor subsidie. Gevolg hiervan is dat de leuke dingen op het gebied van preventieve en sociale activiteiten niet meer gesubsidieerd worden. Laten we druk zetten op de gemeente en aangeven dat ze hun beleid niet in een keer vanaf 2010 invoeren, maar met een overgangsfase van vier jaar. De huidige plannen gaan namelijk ten koste van de kwetsbare ouderen. Iemand die nu van gymnastiek afgaat omdat het 20 euro duurder wordt, klopt later sneller bij de Wmo aan om zorg te krijgen.’

Astrid Verkerk van de SWOL was uitgenodigd voor de vergadering. Zij vertelde: ‘We hebben een gat in de begroting van 35.000 euro en we hebben al een brandbrief van zes kantjes naar de gemeente laten gaan. De gemeente wil geen enkele cursus subsidiëren. Wij moeten de medewerkerskosten daardoor doorberekenen op de cursussen. De SWOL moet niet haar inkomsten halen uit de deelnemersbijdrage, maar feit is dat we zitten met een gat in de begroting. De gemeente zegt wel dat ze de cursussen niet willen subsidiëren, maar ze zeggen verder niet wat ze wel willen. Een tekort van 35.000 euro kun je niet financieren met de eigen bijdrages. Ik heb grote angst, dat er gesnoeid gaat worden bij de SWOL.’
De Seniorenraad sprak af dat ze samen met de SWOL richting het college en de gemeenteraad zullen optreden. In een brief wordt voorgesteld om de subsidieverlagingen van de gemeente geleidelijk in te voeren via een tijdspad van vier jaar.