Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2009

Veel belangstelling voor cursus Verantwoord Alcohol Schenken

WARMOND – De belangstelling bij vrijwilligers om deel te nemen aan de cursus Verantwoord Alcohol Schenken was overweldigend. Het Servicepunt Vrijwilligers mocht maar liefst 75 deelnemers verwelkomen: veel te veel om op een avond goed te begeleiden. Vandaar dat de eerste 40 cursisten na een avond van intensieve training hun certificaat in ontvangst mochten nemen. Voortaan weten deze vrijwilligers, die regelmatig achter de bar bij een van de vele Teylingse verenigingen staan, precies hoe ze in standaardsituaties, maar zeker ook in lastige situaties, moeten handelen.

Door Joep Derksen

Wettelijk gezien is het niet meer toegestaan om zonder een certificaat “Verantwoord Alcohol Schenken” bij een vereniging achter een bar te staan. Het gemis van zo’n certificaat wordt vooralsnog gedoogd, maar dat zal niet lang meer duren, zo is de verwachting. Zonder uitzondering waren de deelnemers aan deze eenavondse cursus enthousiast. Alex van Tol is vrijwilliger bij de scouting Scojesa. Hij laat weten: “We hebben vanavond onder meer gehoord hoe we het alcoholgebruik overzichtelijk kunnen houden en hoe we ervoor kunnen zorgen dat er niets fout gaat. Natuurlijk moet je dit certificaat hebben als je achter de bar staat, maar het is ook belangrijk te weten dat je goed bezig bent. Wat ik nog meer geleerd heb? Wat alcohol doet met een mens en wat ik moet doen als iemand dronken is.”

Een andere vrijwilligster, Heleen van Tol: “Ik heb op de Agrarische School gezeten en kreeg hier al veel informatie over voeding en alcohol. Het meeste wat ik vandaag hoorde wist ik dus al. Maar deze cursus is heel goed, ook voor het verantwoordelijkheidsbesef van de vrijwilligers zelf. Op onze vereniging willen we invoeren dat minimaal één persoon die achter de bar staat beschikt over dit certificaat.”
Iris Schaart van het Servicepunt Vrijwilligers verzorgde deze eerste avond. Ze laat weten: “Tijdens de bijeenkomst kwam het belang van een goed barregelement en goede informatie over de vergunning duidelijk naar voren. Verenigingen die alcohol schenken kunnen medeaansprakelijk worden gesteld voor problemen die veroorzaakt worden door verkeerd alcoholgebruik. Dit is een belangrijke reden waarom de instructie verantwoord alcoholgebruik (IVA) noodzakelijk is om te volgen voor barvrijwilligers. Verenigingen die nog vragen hebben rondom de Drank- en Horecawet, de geldigheid van de verplichte vergunning of het bestuursreglement kunnen terecht bij het Servicepunt Vrijwilligers.” Voor meer informatie: T: 0252 227 164 of E: servicepuntvrijwilligers@gmail.com.