Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2009

Extra gemeentelijke inkomsten door bestuurlijke boete

STREEK – Een bestuurlijke boete om effectiever op te treden tegen kleine ergernissen in de openbare ruimte. Vanaf 2010 willen de gemeenten binnen de politieregio Hollands-Midden gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid.

Wethouder Jan Kippers (CDA) liet dinsdag 19 mei weten: ‘Elke gemeente wordt geconfronteerd met kleine ergernissen in de openbare ruimte. Te denken valt dan aan het niet opruimen van hondenpoep of het voortijdig buiten zetten van huisvuil. De huidige handhavingsmaatregelen van de gemeente zijn weinig toereikend. Het opleggen van een dwangsom is namelijk vaak een erg zware maatregel in verhouding tot de overtreding. Met de bestuurlijke boete kunnen we effectiever optreden tegen misstanden in de openbare ruimte.’

Kippers vervolgt: ‘Voor kleine overtredingen kunnen boetes opgelegd worden. Uitgangspunt is dat de gemeente meer zelf kan optreden en minder afhankelijk is van de politie. De Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) kan dan twee verschillende boetes opleggen. De volledige opbrengst van de bestuurlijke boete komt in de gemeentekas terecht. Bij de bestuurlijke strafbeschikking wordt de afhandeling van de boete opgepakt door het Centraal Justitieel Incassobureau. Op dat moment krijgt de gemeente slechts een vergoeding voor elk proces-verbaal. Voor de politie en het Openbaar Ministerie is het gewenst dat de gemeenten binnen de regio afspraken maken over de hoogte van de boetes.’
De voorkeur van de gemeente Lisse gaat uit naar de bestuurlijke strafbeschikking. Een regionale werkgroep wordt ingesteld om het invoeren van een bestuurlijke boete voor te bereiden. De afgelopen twaalf maanden heeft Lisse al meerdere mensen aangesteld als BOA, maar allen hebben om uiteenlopende redenen hun functie neergelegd. Op dit moment heeft Lisse geen BOA beschikbaar.