Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2009

‘Geef Ter Beek een kunstwerk’

LISSE – ‘Eerst een kunstwerk in de wijk Ter Beek en dan pas een kunstwerk bij het gemeentehuis. Dit stelde het CDA in een amendement tijdens de vergadering van de gemeenteraad op donderdag 2 juli. Tot het laatst probeerde wethouder Adri de Roon (D66) de politici ervan te overtuigen dat een kunstwerk bij het gemeentehuis toch echt belangrijker was, maar hij slaagde hier niet in.

Gemeenteraadslid Marianne Bergman (CDA) liet weten: ‘Ter Beek is de enige wijk die geen enkel kunstwerk heeft. Kunstwerken kunnen qua vorm, grootte en uitdagingen iets bieden om een rol te spelen in de vrijetijdsbesteding op straat door jongeren tussen 12 en 16 jaar. Plaatsing van zo’n kunstwerk in de wijk Ter Beek verdient dan ook een hoge prioriteit. Een kunstwerk in deze wijk is belangrijker om gerealiseerd te worden dan een kunstwerk in de nu al mooie Kanaalstraat en bij het gemeentehuis.’

Fractievoorzitter Dolf Kistemaker (PvdA): ‘We hopen dat binnen niet al te lange tijd op het Raadhuisplein een enorme bouwput verschijnt. Kunstwerken bij het Raadhuisplein en de Kanaalstraat kunnen wel even wachten. Om Ter Beek als eerste een kunstwerk te geven is een sympathiek plan.’ Ook Nieuw Lisse, SGP/ChristenUnie en de VVD waren het hier mee eens.

Wethouder Adri de Roon (D66): ‘Er was in de revitalisering voor de Kanaalstraat al geld bestemd voor een kunstwerk in de Kanaalstraat. Het college kiest verder voor het kunstwerk voor het gemeentehuis. Ik zou het verdrietig vinden als die gevraagde gelden voor het gemeentehuis niet ter beschikking komen. U vond het een leuk idee om de kinderen met hun tekeningen te betrekken. Drie basisscholen hebben eraan meegewerkt en we hebben de expositie in de bibliotheek geopend. Ik vind het verdrietig en teleurstellend richting die scholen en de jeugd als we zeggen dat we het nu maar niet doen.’
De politieke partijen waren echter niet te vermurwen. Fractievoorzitter Willem Loos (VVD) stelde, mede namens de andere partijen met uitzondering van D66: ‘Het CDA kiest voor Ter Beek als prioritering nummer 1 en daar gaan we in mee.’ Kistemaker was kritisch op de wethouder: ‘Waarom zou een kunstwerk voor het gemeentehuis een hogere prioriteit moeten hebben boven een kunstwerk in een wijk waar ze nog geen kunstwerk hebben?’ De wethouder stelde vervolgens voor om een andere prioritering aan te stellen: ‘Het is een verplichting om een kunstwerk in de Kanaalstraat te realiseren. Dan verzorgen we een kunstwerk in Ter Beek en daarna pas bij het gemeentehuis.’ Een ruime meerderheid van de raadsleden stemde voor het amendement.