Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 september 2009

Asbest komt vrij bij uitslaande brand in garages

SASSENHEIM – Een uitslaande brand heeft de garagebedrijven Kappee en Karel van de Graaf in de nacht van vrijdag 11 september op zaterdag 12 september in de as gelegd. De brand ontstond aan de Industriekade 12a en sloeg vervolgens over naar Kappee. Doordat de golfplaten op het dak ook in de hens gingen, kwamen er asbestdeeltjes vrij, waardoor er gevaar bestond voor de gezondheid van de omwonenden. Zij dienden de ramen en deuren enkele uren lang gesloten te houden. Mede dankzij de miezerregen die in de loop van de nacht viel, verdween het gevaar van het inademen van de vezels. Een gespecialiseerd bedrijf verwijderde het asbest in de loop van zaterdag.

Door Joep Derksen

Het was geen rustige vrijdagavond 11 september en voor de omwonenden kwamen de beelden van acht jaar eerder (de aanval op de Twin Towers in New York) allicht weer boven. Een buurtbewoonster vertelde: “We hoorden klappen en dachten dat het vuurwerk uit Voorhout was. Toen we buiten gingen kijken zagen we dikke, zwarte rookwolken: het was best angstaanjagend. Die klappen die we hoorden waren waarschijnlijk de autobanden die ontploften vanwege de intense hitte.” Over de asbest: “Gelukkig heeft het geregend, zodat dat spul blijft liggen.”

De medewerkers van het belendende pand van Waasdorp waren in de nacht druk in de weer om belangrijke documentatie en meubilair uit het bedrijf te halen. De politie zette de gehele nacht en de daaropvolgende dag de omgeving af in het gebied van de Industriekade – Acacialaan tot en met de Kagertuinen. Een van de agenten liet weten: “De brand is rond 23:15 uur vermoedelijk ontstaan bij een auto aan de buitenkant van het pand en is mogelijk overgeslagen op het pand.” Een andere agent: “Er is wel gevaar voor de volksgezondheid, maar nu het heeft geregend, zal het wel loslopen. Maar plaatselijk houden we alles afgezet.”

Kapot

Brigitta Keizer, afdeling Advies en Ondersteuning, Communicatie laat weten: “Het asbest ligt nu op de grond. Zolang de asbestdeeltjes niet kapot gelopen of gereden worden is er niets aan de hand. Een gespecialiseerd bedrijf ruimt de stukjes asbest op. De inwoners worden geadviseerd om zo min mogelijk in het gebied te lopen, totdat de straten zijn schoongemaakt. Inwoners die buiten zijn geweest tijdens of na de brand, wordt aangeraden hun kleding te wassen en schoeisel af te spoelen.”
Een Inspecteur Asbest van het bedrijf Search bv informeerde nadat hij de boel had gecontroleerd: “Het asbest lijkt mee te vallen en ligt alleen in het begin van de woonwijk. De loods zelf is wel sterk verontreinigd door asbest, maar het gevaar lijkt mee te vallen.” Diezelfde zaterdag informeerde de gemeente de inwoners in het gemeentekantoor van Sassenheim: “Er zijn geen gewonden gevallen. Het type asbest waar het om gaat is het zogenaamde witte asbest, wat de minst schadelijke soort is. Bewoners van de Arend Verkleijstraat, de Joseph Elststraat en de Geelhoornstraat hoeven geen extra maatregelen meer te nemen om naar buiten te gaan. Naar de oorzaak van de brand wordt een onderzoek ingesteld.