Eigen Kracht Centrale
Over de reden waarom Van der Niet coördinator is geworden, vertelt ze: “Mijn buurvrouw is jeugdarts bij de GGD in Leiden en was bekend met de EKC. Ze vroeg me of het coördinator zijn niet iets voor mij was, omdat ik de mensen goed aanvoel.” Na een selectieproces, waarbij de EKC met name kijkt naar hoe een persoon is en wat hij/zij heeft meegemaakt, volgde Van der Niet een cursus. Als coördinator bemoeit ze zich niet met de inhoud van de problematiek, maar ze organiseert een conferentie; een bijeenkomst.
“De personen of families worden bij de EKC vaak aangemeld door Bureau Jeugdzorg, omdat er zaken zijn die echt verbeterd moeten worden. Samen met de mensen bedenk ik hoe de Eigen Kracht Conferentie georganiseerd wordt. De kinderen mogen bijvoorbeeld zelf de uitnodigingen maken en de volwassenen bepalen wat er gegeten wordt. Het netwerk moet zo groot mogelijk zijn en zoveel mogelijk mensen moeten worden uitgenodigd. Als neutrale tussenpersoon ga ik bij de mensen langs om hen mee te krijgen naar de conferentie.”
Het doel van de conferentie is om oplossingen te vinden voor problematieken waar een individu of groepen mensen mee zitten. “Na een introductie door mij en een toelichting van een hulpverlener die de algemene situatie beschrijft van de betreffende persoon, gaan alle betrokkenen in een besloten sessie, dus zonder de hulpverlener en mij, praten om tot een oplossing te komen. Uiteindelijk stellen ze een plan op dat moet leiden tot een verbetering van de huidige situatie. Dan kan het gaan om ontspoorde kinderen, ruzies door een scheiding, geïsoleerde bejaarden of het overlijden van een ouder.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home