Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 september 2009

Fusie Bollenstreekgemeenten blijft politiek item

Beslissing uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen

TEYLINGEN – Burgemeester Sander Schelberg mocht donderdag 10 september hoog bezoek ontvangen. Jan Franssen, Commissaris van de Koningin voor Zuid-Holland, kwam poolshoogte nemen over de bestuurlijke staat van deze fusiegemeente. Over het reilen en zeilen van Teylingen had Franssen niets dan lof, maar hij uitte wel waarschuwende woorden tegen gemeenten die toekomstige fusieprocessen willen dwarsbomen: “In zo’n geval zal de Provincie niet werkeloos aan de kant blijven staan.”

Door Joep Derksen

Nadat Franssen had gesproken met het college van burgemeester en wethouders, de fractievoorzitters van de verschillende politieke partijen en het maatschappelijk middenveld, ruimde hij ook wat tijd in voor de lokale en regionale pers. Over zijn bezoek oordeelde hij: “Het verliep ontspannen; Teylingen heeft haar zaakjes goed voor elkaar. We hoeven niet meer te vragen hoe het met de nasleep van de fusie gaat, want de herindeling van deze gemeente speelt totaal geen rol meer.”

Onderwerpen van gesprek tussen de politici waren onder meer de fusie van Holland Rijnland met de regio Rijnstreek en de te vervolmaken GOM (Greenport Ontwikkelings Maatschappij). Over dit laatste bestuurlijke orgaan oordeelt Franssen: “Er is een duidelijke noodzaak van versterkte samenwerking tussen de gemeenten. Ook het maatschappelijk middenveld, variërend van de sociale werkvoorziening tot de zorginstellingen, zien graag dat ze met minder gemeentelijke identiteiten hoeven te overleggen. Als Provincie blijven we de vinger aan de pols houden of de schaal van de afzonderlijke gemeenten genoeg is om alle problemen aan te pakken. Wij roepen de gemeenten dan ook op om te komen tot een verstevigde samenwerking.”

Bollenstreekgemeente

Franssen ziet de komst van een Bollenstreekgemeente op termijn wel zitten, al beseft hij dat door de aankomende gemeenteraadsverkiezingen slechts weinig politieke partijen de vingers willen branden door zich onomwonden uit te spreken voor opheffing van de eigen gemeente. “Fusie is geen doel op zichzelf, maar geeft wel antwoord op alle maatschappelijke uitdagingen. Als je elkaar niet tegemoet komt, ga je elkaar in de weg zitten. Het is aan de gemeenten om de weg naar de gemeenschappelijkheid te zoeken en laat daarbij niet het F-woord (fusie – JD) als een zwaard van Damocles boven je hangen. Aan het eind van de komende gemeenteraadsperiode moet bekeken worden waar we staan en hoe we verder gaan op bestuurlijk fusiegebied. Ik vind het in ieder geval van belang dat in de Duin- en Bollenstreek naar meer bestuurlijke eenheid wordt gewerkt. Een rol van Oegstgeest hierbij vind ik niet voor de hand liggend, al kan iemand anders er verschillend over denken.”

In 2010 wil de Provincie kijken hoe de intensivering van de gemeentelijke samenwerking verder vorm gegeven wordt. Franssen kijkt hierbij naar het voorbeeld van de Drechtsteden, waar een samenwerking plaats vond tussen zowel de verschillende colleges als de gemeenteraadsleden. Dit moet een gemeentelijke fusie verspoedigen. Gaat de Provincie actie ondernemen als er een gemeente zich hardnekkig blijft verzetten tegen een fusie? “Als er een gemeente blijft tegenwerken, dan zullen de andere gemeenten er ongetwijfeld als de kippen bij zijn om deze problematiek op te lossen. De Provincie zal echter niet werkeloos aan de kant blijven staan, mocht dat noodzakelijk zijn. Één gemeente zal de ontwikkelingen niet tegengaan: als zo’n gemeente dwarsligt en blijft strijden tegen een fusie zodat de regio er onder lijdt, dan moeten we als Provincie onze verantwoordelijkheid nemen.”

Fusie

In april 2008 bezocht Martin van Engelshove – Huls, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland de Noordwijkse stamtafel. Hij zei onder meer: “Gemeenten moeten bestuurskracht hebben en mijn advies aan de politici is om te kijken naar andere voorbeelden van gemeentelijke fusies. De gemeenten moeten snel actie ondernemen; over een jaar kom ik terug om de stand van zaken te bekijken.” Nu wordt de discussie over een gemeentelijke fusie echter over de gemeenteraadsverkiezingen getild: heeft de Provincie pas op de plaats gemaakt? Franssen: “Wat deze gedeputeerde zei, geldt nog altijd: er liggen rapporten over een fusie tussen de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout, al dan niet samen met Noordwijk en Teylingen op tafel. De Provincie wil hier de voortgang over weten, maar met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen ligt het niet voor de hand dat er de komende maanden en uitspraak over zal komen. We zullen echter met grote belangstelling kijken naar wat de partijen in hun verkiezingsprogramma schrijven over een gemeentelijke fusie en wat de uiteindelijke samenstelling van de colleges zal zijn. De noodzaak tot verdergaande samenwerking is echter duidelijk en in 2010 zal hier ook met Noordwijk over worden gesproken.”
Na afloop van het persgesprek nodigde Schelberg de Commissaris van de Koningin uit om een hapje bij hem thuis te komen eten, alwaar mevrouw Schelberg een heerlijke maaltijd gekookt had. Franssen’s bezoek aan Teylingen eindigde met de lampionoptocht, waarvoor de Commissaris van de Koningin het startschot mocht geven.