Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 september 2009

“Monotone kleur komt krachtiger over”

Nico Garstman wint internationale fotoprijs

SASSENHEIM – De fotograaf Nico Garstman heeft een eervolle vermelding gewonnen in de internationaal vermaarde fotoprijs International Photography Awards (IPA). Met zijn foto van een surfer op het Noordwijkse strand liet hij bijna 8.000 concurrerende foto’s achter zich uit 104 verschillende landen.

Door Joep Derksen

Fotograferen zit Garstman in het bloed en hij voert zijn vak dan ook al jaren uit. In het verleden was hij onder meer actief voor de Buijze Pers waarbij hij zorgde voor kwaliteitsnieuwsfoto’s. Tegenwoordig is hij voornamelijk actief als reclamefotograaf en bedrijfsfotograaf.

De eerste vraag aan de IPA-prijswinnaar is dan ook: wat is de magie van fotografie? Garstman antwoordt: “Het kijken naar onderwerpen en deze dan zo mooi mogelijk vastleggen. Licht en compositie zijn hierbij heel belangrijk, al is het heel anders bij de verschillende soorten fotografie. Bij reclamefotografie wil je het product zo mooi mogelijk uitlichten, terwijl je bij nieuwsfoto’s veelal gebruik moet maken van bestaand licht. Verder vind ik dat zwart-wit foto’s het sterkst overkomen.”

Puur natuur

De winnende foto laat een surfer zien die met zijn board over het Noordwijkse strand rent. Helemaal puur natuur is het eindresultaat niet, informeert Garstman, want hij heeft wat gefotoshopt: “Deze foto heb ik in een monotone kleur gedaan, waardoor deze krachtiger wordt. Bovendien is het zand niet zo gelig en heb ik het blauw uit de surfplank gehaald.” Hij verduidelijkt: “Ik fotoshop inderdaad, maar niet teveel; alleen het hoogst noodzakelijke. Er zijn bijna geen fotografen die niet meer fotoshoppen en dus worden er ook bijna geen foto’s meer gepubliceerd in de bladen en tijdschriften die niet gefotoshopt zijn. Voor de nieuwsmedia is dat echter een ander verhaal.”
Garstman is al jaren actief in het maken van foto’s voor de reclamewereld. Toch doet hij mee aan fotowedstrijden die niet reclamegerelateerd zijn. Waarom is dat? “Het is leuk om mee te doen en dit is de vierde keer dat ik foto’s naar de IPA heb gestuurd. A ik een mooie foto heb, zend ik hem in en dit jaar heb ik drie foto’s ingeleverd. Misschien is het inderdaad een stukje erkenning, want het is als fotograaf belangrijk dat je publiceert en dat je naam bij dit soort dingen genoemd wordt. Deze prijs winnen is leuk, maar het blijft een bijkomstigheid. In feite is het winnen van de Zilveren Camera de enige echte prijs die telt voor een Nederlandse fotograaf. Maar wat er ook gebeurt, ik blijf fotograferen.”