Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 september 2009

Vingerafdrukken in paspoort

STREEK – Sinds maandag 21 september worden vingerafdrukken opgenomen in alle nieuwe paspoorten en ID-kaarten. Niet met een ouderwets stempelkussen, maar volledig elektronisch. Voor ieder document worden vier vingerafdrukken afgenomen, waarvan er twee op de chip komen. Deze vingerafdrukken komen ook in een databank.
Het opnemen van de vingerafdrukken in een identiteitsbewijs is een Europese maatregel, bedoeld om te controleren of de gebruiker van een persoonsdocument wel de echte eigenaar is. Met deze maatregel komt de door George Orwell in zijn boek “1984” voorspelde toekomst een flinke stap dichterbij. Een organisatie voor privacybescherming heeft nog geprobeerd de invoering van de vingerafdrukken tegen te gaan. Het Europese Hof van Justitie besliste vrijdag 18 september echter dat de invoering kan doorgaan.