Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 september 2009

Goed nieuws over jeugd in Lisse

LISSE – De gemeente heeft in 2007 goed gescoord op het terrein van jeugdbeleid en kinderrechten, zo blijkt uit het rapport Kinderen in Tel dat vorige week openbaar werd gemaakt. Van de 443 gemeenten in Nederland behaalde Lisse de 41ste plek en was daarmee de best scorende gemeente van de Duin- en Bollenstreek. Het enige minpuntje is dat Lisse in de loop der jaren wel enkele tientallen plaatsen gedaald is op de ranglijst.

Op alle 12 beoordelingspunten scoorde Lisse beter dan zowel het landelijk gemiddelde als het gemiddelde van Zuid-Holland. Zo was er in 2007 geen kind- of zuigelingensterfte en waren er ook geen achterstandswijken. Het schoolverzuim ligt relatief laag, al is het de afgelopen jaren wel wat gestegen en het aantal achterstandsleerlingen is bijna 1/3de van het landelijk gemiddelde. Ook het aantal uitkeringsgezinnen ligt procentueel gezien erg laag en datzelfde geldt voor de jeugdcriminaliteit en jeugdwerkloosheid.
Het aantal kinderen met een jeugdzorgindicatie is echter toegenomen en ligt nu op vrijwel dezelfde hoogte als het landelijk gemiddelde. Ook het aantal gemelde mishandelingen van kinderen tussen 0 en 17 jaar is de afgelopen jaren gestegen, waardoor Lisse het landelijk gemiddelde dreigt te overstijgen. Het aantal tienermoeders is ook iets omhoog gegaan in de loop der jaren, maar dat gemiddelde blijft nog ver verwijderd van de landelijke percentages.