Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 september 2009

Arbeidsmarkttoelage brandweervrijwilligers afgeschaft

LISSE – De arbeidsmarkttoelage voor de vrijwillige brandweer verdwijnt dit jaar. Enkele jaren geleden werd deze toelage ingesteld m ervoor te zorgen dat de formatie op sterkte kwam. Nu er echter voldoende mensen zijn die hun leven voor anderen in de waagschaal zetten gaat de gemeente deze arbeidsmarkttoelage afschaffen.

Wethouder Jan Kippers (CDA) informeerde dinsdag 8 september: ‘De arbeidsmarkttoelage van 10% is ingevoerd om te zorgen dat de formatie op sterkte komt. Inmiddels is deze op sterkte. Verder wordt de rechtspositie op diverse onderdelen verbeterd. Dit is een goede grond om de arbeidsmarkttoelage af te bouwen. Overigens is er nu een bijkomend aspect, namelijk de regionalisering. Het is belangrijk dat alle vrijwilligers dezelfde rechten hebben.’
Het voorstel is om de arbeidsmarkttoelage als volgt af te bouwen: ‘De arbeidsmarkttoelage is in oktober 7,5% in november 5% en in december gedurende één maand nog 2,5%.’ De consignatievergoeding voor bevelvoerders gaat met ingang van 1 oktober wel omhoog. Als een vrijwilliger zich buiten de kazerne beschikbaar moet houden voor brandweerwerkzaamheden, wordt voor ieder uur dat hij beschikbaar is een consignatievergoeding verstrekt. De bevelvoerders in Lisse hebben zich verplicht om bij toerbeurt beschikbaar te zijn. Hiervoor ontvangen zij momenteel een vergoeding van 116 euro per week. Met ingang van 1 oktober wordt deze vergoeding voor de onderbrandmeester 198,34 euro en voor de brandmeester 225,05 euro per week.