Alle Agnesbewoners mogen naar nieuwe Agnes
VOORHOUT – De 19 oud-Agnesbewoners met een lichte zorgvraag kunnen uiterlijk in april terug naar het project Herenstaete. Nadat er in juli grote publieke verontwaardiging ontstond vanwege de mededeling dat deze bewoners niet meer terug mochten naar het centrum van Voorhout, hebben ActiVite, Stek en de gemeente intensieve overleggen gevoerd om alsnog de terugkeer van de bewoners te realiseren. De drie partijen investeren tot 1,2 miljoen euro om de benodigde zorgvoorzieningen die de bewoners nodig hebben alsnog aan te leggen. “Iedereen mag terug”
Door Joep Derksen
Vele jaren lang is de 19 oud-Agnesbewoners toegezegd dat ze terug mochten keren naar een nieuwe en ruimere woning in het centrum van het dorp. Oorspronkelijk zou dat binnen twee jaar gebeuren, maar een nieuwe opleveringsdatum werd continue uitgesteld. Voor de raad van commissarissen van ActiVite, de rechtsopvolger van LAS, was het in het eerste kwartaal van 2008 al duidelijk dat deze bewoners niet terug konden keren. Maar tot juli van dit jaar werd de ultrasenioren van 80 jaar en ouder niets verteld. Sterker nog, ze mochten hun gewenste gordijnen en vloerbedekking uitkiezen voor hun nieuwe appartement. Echter, in juli, kort na aanvang van het politieke reces, kwam het hoge woord eruit dat deze 19 bewoners niet naar het gebouw, dat in de volksmond ‘De nieuwe Agnes’ heet, mochten. Door de aan de bel trekkende media en de publieke opinie stelde de gemeenteraad binnen een week een speciale raadsvergadering in. Zij riepen de partijen op met een voor de bewoners passende oplossing te komen.
Principeovereenkomst
Woensdag 11 november ondertekenden wethouder Leo van der Zon, Lita Berkhout van ActiVite en Hans Al van Stek een principeovereenkomst. Tijdens een persgesprek hieraan voorafgaand legden Van der Zon, Al en Andries Paats van ActiVite uit waarom ze tot de volgens hen juiste oplossing waren gekomen. Van der Zon informeerde: “Het gebouw wordt aangepast: er komt een zusterpost, een zusteroproep- en een brandmeldsysteem. Balkonvloeren worden opgehoogd en er komt een inpandige trap tussen het zorgcentrum en de 19 appartementen van de bewoners die intramurale lichte zorg nodig hebben.”
Paats laat weten: “Iedereen die nu in de tijdelijke behuizingen van de Boekenburglaan en de Ravellaan wonen, gaan verhuizen naar de Herenstraat. Met de aanpassingen kunnen we adequate zorg verlenen voor kwetsbare ouderen. Nadat de verbouwing is afgerond, willen we dat iedereen zo snel mogelijk gelijktijdig verhuist. Zo hoeven we de zorg niet over drie locaties te verdelen en voorkomen we dat mensen zich als laatste bewoner op een gang onveilig voelen.”
De aanpassingen aan het fonkelnieuwe gebouw gaan maximaal 1,2 miljoen euro kosten, zo verwachten de drie partijen. ActiVite gaat middels de huuropbrengsten die ze de komende twintig jaar ontvangen zwaar bijdragen aan de 600.000 euro kosten voor de aanpassingen. De rest van het bedrag, naar verwachting tussen 900.000 euro en 1,2 miljoen euro, wordt evenredig gedeeld tussen ActiVite, Stek en de gemeente. Een ieder draagt bij voor een bedrag van maximaal 200.000 euro.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home