“Het heeft jaren geduurd om een ander leven te leiden”
KATWIJK – Na een succesvolle sportcarrière heeft Pascal Vergeer zijn grote passie, sport, gecombineerd met het zakenleven. Ook zet hij zich voor 100% in om van Kerstdorp aan zee en het AON Winterplein een groot succes te maken. Zijn drijfveren zijn niet de wens om miljonair te worden of eeuwige roem na te streven: “Ik wil iets opbouwen, zodat mijn kinderen later de keuze hebben om zelf te kiezen wat ze willen doen.”
Door Joep Derksen
Als kleine jongen was Vergeer al heel sportief en hij excelleerde in het schaatsen en wielrennen. Rond zijn 15de jaar was hij al twee keer tweede schaatser van Nederland geworden. Met het wielrennen stond hij regelmatig met de elites op het podium en behaalde hij in zijn junioren en amateurtijd bij elkaar maar liefst 86 overwinningen. Het was een geweldige periode van zijn leven, zo laat Vergeer weten: “Ik heb tot mijn 24ste jaar over de hele wereld gereisd voor het schaatsen en fietsen en heb gestreefd om als professional te kunnen sporten. Uiteindelijk is het me alleen gelukt om semi-prof te worden. Ik voelde de beperkingen van mijn capaciteiten en bleek uiteindelijk niet goed genoeg te zijn voor de echte top. Het heeft een aantal jaren geduurd om aan dat idee te wennen en een ander leven te gaan leiden.”
Winnaars
Die zoektocht naar wat Vergeer wilde doen, duurde een aantal jaren. Maar hij heeft zeker niet stil gezeten. Op zijn 25ste heeft hij geholpen met de begeleiding van het schaatsteam Veldkamp, waarin grote namen als Sajutin, Elm, Kibalko en Ten Kortenaer zaten. De twee daaropvolgende jaren heeft hij het professionele marathonteam van TVM begeleid. In 2001 zette hij een eigen schaatsteam op, waarbij het hem lukte om zonder de steun van een enkele sponsor een team met winnaars bij elkaar te krijgen. Mannen als Derrek Parra, Kibalko, K.C. Boutiette en Emile Rosendaal hadden ieder hun eigen specialiteit. De een was sprinter, de ander een natuurijsspecialist, allrounder of baanspecialist. Vergeer: “Dit was een mix van een succesvol team. Die jongens kozen voor de onzekerheid om met mij en medeoprichter Jelle Adema te werken. Wij hebben dit team uit eigen middelen gefinancierd en waren ervan overtuigd dat er andere sponsors zouden komen, zodra het team resultaten kon laten zien. Dat bleek ook zo te zijn: we behaalden aan het begin van het seizoen vijf overwinningen op een rij, waardoor we twee grote sponsoren aan ons team konden verbinden.”
Kazachstan
In de afgelopen jaren heeft Vergeer twee bedrijven opgericht: “International Sport Marketing” en “Sport Identity”. Hij houdt echter nog altijd een link met het schaatsen, zo was hij betrokken bij het “Kazachstanavontuur” van een handvol Nederlandse schaatsers die middels het verkrijgen van een Kazachstaans paspoort toegang wilden realiseren op de aankomende Olympische Spelen. Vergeer vertelt hierover: “De vice-president van de Kazachstaanse schaatsbond benaderde mij en zijn vraag heb ik bij het schaatsteam neergelegd. Hij heeft met Jelle Alema gesprekken gevoerd. Het was niet mijn idee en ik houd me er niet mee bezig.”
Wel kan hij extra informatie verstrekken: “Inderdaad zijn de berichten waar dat de schaatsers (van de BAM-ploeg – red.) hun Nederlanderschap verliezen zodra ze een Kazachstaans paspoort hebben. Als je Kazach wordt, ben je geen Nederlander meer. Ze zitten in het traject van de formaliteiten, dat wil zeggen dat het er nu om gaat of ze een paspoort krijgen. De schaatsers gaan zeker voor Kazachstan schaatsen in de toekomst. Of het leidt tot deelname aan de Olympische Spelen begin 2010, wordt moeilijk maar niet onmogelijk. De vijf jongens moeten zich plaatsen via het wereldbekercircuit en dan voldoen ze aan de eisen om deel te nemen aan de Olympische Spelen.”
Kerstdorp aan zee
Als ondernemer van twee bedrijven, heeft Vergeer ermee ingestemd om de organisatie van het AON Winterplein op zich te nemen. Sterker nog, voor een groot deel van de kosten heeft hij zich garant gesteld; zoveel vertrouwen heeft Vergeer erin dat dit Winterplein een groot succes wordt. Heeft hij teveel tijd over om zo’n groot evenement, naast zijn andere activiteiten, ook nog op te zetten? Hij lacht. “Ik heb geen tijd over, de dagen zijn zelfs veel te kort, maar ik word gelukkig van mijn werk. Met het opzetten van het Winterplein investeer ik in de toekomst en in de omgeving, want een zeer succesvol Winterplein is goed voor Noordwijk en uiteindelijk ook mooi voor mij: het fungeert als visitekaartje. Bovendien is het inspirerend om te doen, aangezien ik veel ondersteuning krijg uit alle lagen van de bevolking: gemeenteambtenaren, EHBO-vrijwilligers, kerkbestuur en sponsoren. Hun enthousiasme is enorm groot.”
Vergeer heeft ook grootse plannen voor het Winterplein: “Ik leg de lat heel erg hoog, want ik wil dat deze attractie op het Verkadeplein aan de Limburg van Stirumstraat het hart wordt van het Kerstdorp. Het Winterplein wordt overdekt, met veel sfeer en een grootse uitstraling. Ook willen we verschillende lagen van de bevolking bereiken en dat doen we onder meer door het schoolschaatsplan. Dankzij de gemeente en sponsoren kunnen 1.780 leerlingen van alle Noordwijkse basisscholen komen schaatsen. Ook maken we het mogelijk dat 150 mensen met een verstandelijke beperking mogen schaatsen op de kunstijsbaan van 25 bij 16 meter, dus 400 m2. Rondom de baan komt een terras aan het ijs en ook is er een verwarmd terras. Tevens zal er een aantal avonden live-muziek zijn waarbij het optreden gebeurt op een podium dat midden op het ijs staat. Bedrijven kunnen gebruik maken van combinatiearrangementen.”
Elfstedentocht
De ondernemer ziet geen beren op de weg en zegt te streven naar circa 4.000 betalende bezoekers. “6.000 mensen zou fantastisch zijn. We gaan het Winterplein begin december openen, maar dat zal een besloten bijeenkomst zijn voor alle direct betrokkenen. Er komt een bekende sporter, dé opponent van Bart Veldkamp, die het AON Winterplein zal openen, maar de naam van deze persoon maak ik nog niet bekend. Op 7 december gaan we al de leerlingen van de eerste school, De Zeehonk, ontvangen: zij mogen het maagdelijke Noordwijkse ijs betreden. Voor deze gebeurtenis nodig ik een bekend sporter uit, waarbij we denken aan bijvoorbeeld de IJskoningin. Echte liefhebbers weten dan over wie ik het heb.”
1 Comments:
Jelle anema of Jillert Anema? Wel goede bronnen gebruikt? Emiel Roozendaal?
Een reactie posten
<< Home