Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2009

Kerk der Friezen in gebruik genomen

Grote Teylingse afvaardiging viert historisch moment mee

TEYLINGEN / ROME / VATICAANSTAD – Een grote Teylingse afvaardiging is het komende weekend aanwezig tijdens de feestelijke Eucharistieviering om de afronding van de Kerk der Friezen (Friezenkerk) in Rome te vieren. Van 13 tot en met 15 november wordt bij dit gedenkwaardige moment feestelijk stil gestaan. Acte de présence geven onder meer de bekende Teylinger John Bakker, algemeen econoom van het Bisdom Rotterdam, Gertrude Krijgsman van het Projectkoor dat drie concerten gaat geven en Kleintje Pils. Ook burgemeester Sander Schelberg en de Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, Jan Franssen, reizen af naar Vaticaanstad, op uitnodiging van de bisschop van Rotterdam, mgr A.H. van Luyn s.d.b.

Door Joep Derksen

De Kerk der Friezen in Rome is de plaats waar tijdens de Middeleeuwen pelgrims uit Vlaanderen, Holland en noordwest Duitsland bijeenkwamen rond het graf van de Heilige Petrus. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de belangwekkende geschiedenis van de kerk herontdekt door de latere bisschop van Breda, mgr. Tiny Muskens. De kerk is inmiddels door het Vaticaan in langdurig bruikleen afgestaan aan de Nederlandse kerkprovincie en heeft zich opnieuw tot een plek ontwikkeld waar Nederlandse pelgrims elkaar rond het graf van Petrus treffen. De kerk is tevens een centrum van oecumene geworden en beetje bij beetje wordt de kerk gerestaureerd. De daaraan verbonden hoge kosten worden voor een groot deel gedragen door de Nederlandse kerkprovincie, alsmede door de stichting Vrienden van de Kerk der Friezen

Schelberg is zeer vereerd met de persoonlijk uitnodiging van de bisschop, zo laat hij weten: “De Friezenkerk is in feite de vertegenwoordiging van de Nederlandse kerk. Van oudsher werden Nederlanders namelijk Friezen genoemd. Zo zijn er ook andere oude taalgebruiken, zoals in het Wilhelmus: ‘Ben ik van Dietschen (niet: Duitsen – JD) bloedt’. Het is een oud gebruik dat ieder land een eigen kerk als afvaardiging heeft in Vaticaanstad. Zelf voel ik me bijzonder betrokken bij de Katholieke kerk, maar de reden dat ik ben uitgenodigd ligt volgens mij ook in het feit dat zoveel mensen uit Teylingen meewerken aan de viering. Zo heeft het Projectkoor een speciale mis ingestudeerd. Ze geven een concert tijdens de Hoogmis op zondag 15 november en gedurende twee diensten in de twee dagen daaraan voorafgaand.”

Gedenkwaardig

Het Projectkoor bestaat uit 85 enthousiaste zangers en zangeressen, waaronder Krijgsman. Voor deze gedenkwaardige gebeurtenis zijn werken geselecteerd uit de traditie van de Nederlandse kerkmuziek vanaf de Renaissance en door de eeuwen heen, aangevuld met bijzondere werken uit de 20ste eeuw. Zoals een Gregoriaans Drieluik, maar ook bekende stukken als het Ave Maria, Pater noster, O quam Suavis est en Laudate Dominum. De muzikale leiding van het koor is in handen van dirigent René Verhoef. De Hoogmis wordt op zondag 15 november vanaf 10:00 uur live uitgezonden bij RKK. Daaraan voorafgaand is er een televisieprogramma over de historie van de Friezenkerk.

Schelberg’s reis naar Vaticaanstad, dat ook wel de Eeuwige Stad wordt genoemd, zorgt ervoor dat hij de intocht van Sinterklaas niet kan meemaken. Hij gaat er echter van uit dat dit hem door de bisschop van Mira wordt vergeven. “Ik bezoek namelijk zijn hoogste baas”, lacht de burgervader.
Voor meer informatie: www.friezenkerk.nl.