Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 november 2009

“We zijn de freeriders spuugzat”

NOV pleit voor Bedrijfs Investering Zones

NOORDWIJK – De Noordwijkse Ondernemers Vereniging (NOV) is zeer actief en viert dit jaar haar 30-jarig bestaan. Ontstaan uit twee vertegenwoordigingen van ondernemers uit Noordwijk Binnen (KIN) en Noordwijk aan Zee (KINA), is de NOV verworden tot hét aanspreekpunt van ondernemers, lokale en regionale overheden. Dit alles onder leiding van een hardwerkend bestuur en de geïnspireerde voorzitter Arjan Slobbe. “Uiterlijk in 2011 moet het ondernemersfonds gerealiseerd zijn.”

Door Joep Derksen

Slobbe is de derde voorzitter van de NOV, na Leen Korbee en Victor Salman, en vervult deze functie nu zo’n drie jaar. De NOV vertegenwoordigt 440 leden die onder meer actief zijn als winkelier, horecaondernemer of in de dienstverlenende sector. Opvallend genoeg zijn honderd van de leden niet gevestigd in Noordwijk, maar in Voorhout, Noordwijkerhout of Katwijk. “We hebben drie doelstellingen”, laat Slobbe weten: “Belangenbehartiging van de ondernemers, bevorderen van de economische bedrijvigheid in Noordwijk en het organiseren van contactbijeenkomsten.”

De NOV was voorstander van de Rijn Gouwelijn (RGL), maar wilde niet dat deze tramverbinding in het dorp zou komen. Het regeringsbesluit om minder financiën aan de realisatie van de RGL beschikbaar te stellen, leidt er vooralsnog toe dat de voor altijd verliesgevende tramlijn niet doorgetrokken wordt van de Estec naar het Noordwijkse strand. Deze mededeling zorgde voor knallende kurken bij het NOV-bestuur, want Slobbe behaalde hier een grote overwinning op zijn opponent gedeputeerde Asje van Dijk: “We hebben de etappe gewonnen, maar nog niet de competitie. Maar ik denk dat Van Dijk zelf ook beseft dat de Rijnlandroute veel meer prioriteit heeft dan het doortrekken van de RGL. Ook hij heeft een houdbaarheidsdatum.”

De NOV is groot voorstander om ondernemers die geen lid zijn van hun vereniging toch mee te laten delen in de kosten om Noordwijk aantrekkelijker te maken voor de toeristen. Hiervoor is het bestuur in overleg met de gemeente om een verhoging van 10% op de OZB voor bedrijven door te voeren. De inkomsten uit deze verhoging worden dan opzij gezet voor het zogeheten “Ondernemersfonds”. Slobbe: “Het ondernemersfonds doen slagen, is een van onze ambities voor de komende jaren. We zijn de freeriders spuugzat: ze moeten meebetalen. Daarom gaan we het Ondernemersfonds in een iets gewijzigde versie opzetten: we creëren drie zogeheten Bedrijfs Investering Zones (BIZ): organisaties die in het gebied van de Hoofdstraat, Kerkstraat of op een van de bedrijvenparken ’s Gravendijk, Klei Oost of het Space Business Park gevestigd zijn, dragen bij aan de BIZ.”
Met dit nieuwe systeem hoeven niet alle ondernemers te participeren in de BIZ. “Er zijn groepen die er geen baat bij hebben, wanneer er meer bezoekers zijn in Noordwijk. Je kunt dan denken aan de agrariërs: zij hoeven dus niet aan de BIZ bij te dragen. Wat de locaties van de bedrijventerreinen, de Hoofdstraat en de Kerkstraat betreft: we gaan ervan uit dat je als ondernemer er bewust voor kiest om je hier te vestigen, om zoveel mogelijk profijt van die locatie te hebben.” Voor de NOV-leden zal de realisatie van de BIZ een positief gevolg hebben: “Zij zijn goedkoper uit; de OZB-heffing is minder dan hun lidmaatschapsbijdrage aan de NOV.” Binnenkort wordt de ondernemers in de drie zones gevraagd of zij voor- of tegenstander zijn van de BIZ. De inzet is dat minimaal 50% van de ondernemers reageert en dat 2/3de van de ondernemers voorstander is van het oprichten van de BIZ.