Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 december 2009

‘Grijze zakken leiden tot kuddedierengedrag’

Wethouder Van der Zon neemt plasticophaalsysteem in gebruik

TEYLINGEN – Wethouder Leo van der Zon dumpte woensdag 23 december enkele zakken met plastic verpakkingsafval in een gereedstaande vuilniswagen. Hiermee startte hij symbolisch de overheidsmaatregel dat iedere consument het eigen afval nog beter moet scheiden. Het bedrijf Eco Support haalt voortaan de zakken met plastic verpakkingsafval iedere twee weken huis aan huis op.

De eerste huishoudens die op maandag 21 en dinsdag 22 december verblijd werden met het ophalen van het plastic afval waren de huizen gelegen in Voorhout. In die twee dagen ging de vuilniswagen bij 6.000 huizen langs en was de totale opbrengst 1.000 kilogram. ‘Dat is veel te weinig’, oordeelde Rob Verduin, hoofd bedrijfsontwikkeling en projecten van Containerservice bv, het moederbedrijf van Eco Support. ‘Heel veel mensen snappen het inzamelingssysteem nog niet of ze denken dat de inzameling pas op 1 januari 2010 begint.’ Het huisvuil wordt echter in de even weken van het jaar opgehaald; enkele weken geleden heeft ieder huishouden een aantal doorzichtige plastic zakken ontvangen om het plastic afval in te deponeren.

Wethouder Leo van der Zon meldde vlak voordat hij de eerste zakken dumpte: ‘Er is bij het publiek veel belangstelling om het plastic gescheiden in te zamelen. We willen het de inwoners zo gemakkelijk mogelijk maken, daarom accepteren we niet alleen doorzichtige zakken, maar ook de grijze afvalzakken waarin het plastic afval wordt aangeboden. Tenminste, zo lang het goed gaat.’ Verduin uitte zijn twijfels over deze handelwijze van de gemeente: ‘Grijze zakken leiden tot kuddedierengedrag. Je kunt niet zien wat er in die zakken zit, dus de kans is groot dat, zodra andere mensen vuilniszakken zien, ze hun restafval bij die andere grijze zakken zetten.’
Toch hebben de vuilnisophalers een redelijk efficiënt systeem om het kaf van het koren te scheiden, informeert Verduin: ‘Plastic weegt haast niets, dus als de zak zwaarder is dan een bepaald aantal kilo’s, nemen we het niet mee.’Inwoners kunnen hun plastic verpakkingsafval in dichtgebonden plastic vuilniszakken voor 07.30 uur aanbieden op de plek waar normaal de afvalcontainer wordt aangeboden. Om wegwaaien te voorkomen kunnen de inwoners hun afvalzakken aan elkaar binden. Ook kan het plastic verpakkingsafval nog steeds naar de milieustraten gebracht worden. Op www.teylingen.nl/content.jsp?objectid=5967 staat welke materialen geschikt zijn om apart in te leveren.