Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 januari 2010

Taks

Column: De waan(zin) van de week

Een bonustaks voor bankiers is niet nodig, zo vindt minister Wouter Bos (WB) van financiën. Hij wil eerst bekijken of de maatregelen die hij genomen heeft al voldoende effect hebben. “In Amerika zijn de bonussen veel hoger dan in Nederland en president Obama wil een bonusbelasting invoeren. Ik heb liever dat de bonussen in Nederland lager zijn en dat we geen bonusbelasting invoeren, dan dat we de Amerikaanse situatie hebben”, zo liet WB weten.

Aan de andere kant ziet het ministerie van VROM een vleestaks wél zitten. Een topambtenaar van dat ministerie adviseert dat de BTW op vlees, een basislevensbehoefte(!), verhoogd moet worden. Als excuus-Truus geeft die ambtenaar, die ongetwijfeld zelf een vegetariër is, aan dat de stijging van het tarief van 6% naar 19% moet helpen om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Kan er geen ambtenarentaks worden ingevoerd: zij stoten immers ook CO2 uit.

Demonstreren

Op 3 februari gaan de ambtenaren overigens massaal aan de slag in Utrecht: ze demonstreren dan om 1,5% meer salaris te krijgen. Ook willen de ambtenaren beloond worden naar prestatie. Hoogleraar economie Robert Dur van de Erasmus Universiteit liet weten: “Het werk (van ambtenaren) is misschien wat moeilijk te kwantificeren, maar prestaties zijn wel meetbaar te maken.’ Ja hoor, geef het maar weer een reden. Niet alleen wil de vierde macht extra salaris, waar veel ‘normale’ werknemers onder de nullijn blijven, ook willen ze de mogelijkheid krijgen om nog meer extra geld binnen te schrapen met ‘meetbare prestaties’. Hoe meer een agent of een boa aan bekeuringen uitschrijft, hoe hoger zijn salaris. Hoe meer klachten worden afgehandeld, hoe hoger het salaris. Het loont dan dus om klachten te krijgen. En daar komt nog bij: wie controleert de ambtenaren en bepaald dat ze onterecht bonussen aan zichzelf uitkeren? De politici die iedere vier jaar vervangen worden en in de tijd dat ze regeren compleet afhankelijk zijn van de ambtenaren? Ik dacht het niet.

Uitkering

Hebt u een uitkering, dan kunt u voortaan op ieder moment van de dag een overheidscontroleur aan de deur verwachten. Tenminste, als het aan het kabinet ligt. Zo’n controleur moet worden binnengelaten, anders wordt de uitkering ingetrokken en vervolgens kan die man of vrouw door het huis lopen, je kasten doorzoeken en de wasmand doorsnuffelen. U vindt dit een goede zaak om fraude tegen te gaan, beste bloglezer? Prima, maar deze overheidscontroleurs mogen ook naar binnen gaan bij mensen die kinderbijslag ontvangen. En vanaf dat punt is het nog maar een heel, heel kleine stap om het recht te vernietigen dat je in je eigen woning verstoken blijft van overheidsbemoeienis. Het kabinet morrelt hiermee aan de wortels van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

En natuurlijk was dit de week dat het kabinet net niet viel. Het Irak-rapport van de commissie-Davids kwam niet echt tot verrassende conclusies, maar Balkenende stuntelde met zijn reactie op het rapport dermate, dat alle coalitiepartners over hem heen rolden. JP bond in en WB deed zijn uiterste best om geen victorie te kraaien. En zo blijft de langzame wurgdood van het kabinet maar voortduren, want hoeveel tegenslagen kunnen CDA, PvdA en ChristenUnie nog overkomen? De commissie-De Wit is ondertussen alweer begonnen met een onderzoek naar de oordzaken van de financiële crisis. Ook uit dit rapport zal ongetwijfeld blijken dat er (grove) fouten gemaakt zijn. Want laten we wel wezen, je kunt wel wijzen naar de buitenwereld op het moment dat er zaken mis gaan, maar uiteindelijk is het hoogste beslisorgaan van het land, het kabinet, verantwoordelijk. Dat betekent dan ook dat je de verantwoordelijkheid moet nemen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Gerard van Grieken (74): Nederlands beeldend kunstenaar
Georges Anglade (65): Haïtiaans schrijver, geograaf en politicus
Henny van Voskuylen (68): Nederlands musicus
Edgar Vos (78): Nederlands modeontwerper
Henk Neuman (83): Nederlands journalist
Karel Roskam (78): Nederlands radiocommentator
Nora Salomons (64): Nederlands voormalig Tweede Kamerlid
Elisabeth Maria Lampe-Soutberg (Bibeb) (95): Nederlands journalist
Het woord van de week: Roetlezen.