Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2010

Een goede buur moet geen land willen annexeren

TEYLINGEN – De stap van Kaag en Braassem om aan de Provincie Zuid-Holland te vragen of deze gemeente het Lage Land (Teylings grondgebied) mag annexeren (het zogeheten opstarten van de ARHI-procedure), heeft kwaad bloed gezet bij de politici. Donderdag 11 februari waren talrijke Teylingse politic aanwezig op camping Spijkerboor voor een “gezamenlijke bijeenkomst met de politici van Kaag en Braassem en de leden van Provinciale Staten. De raadsleden van Kaag en Braassem schitterden echter door hun afwezigheid.

Door Joep Derksen

Geen goed woord hebben de politici uit Teylingen over voor de handelwijze van hun buurgemeente. Gemeenteraadslid Rose Marie Keijzer laat weten: “De provincie kan me wat, ik vind het zo langzamerhand om te huilen. De provincie laat Teylingen ongelooflijk in de kou staan en houdt zich niet aan afspraken. (…) In de discussie over de gemeentegrenzen tussen Teylingen en Kaag en Braassem gaat de Provincie haar eigen weg. Kaag en Braassem wil graag een deel van onze polders hebben. De inwoners willen echter graag bij Teylingen blijven (77% volgens een NIPO enquête). De provincie liet de gemeenten de vrije hand om het zelf te regelen.”

Ze vervolgt: “Teylingen nodigde daarom Kaag en Braassem (toen nog Alkemade) tot vier keer toe uit om ter plekke de zaak te bespreken en te kijken of middels ruil van een aantal kleine stukken grond, een alternatieve oplossing kon worden gevonden. Alkemade kwam niet opdagen, met uitzondering van hun burgemeester, Arie Meerburg. Ze konden niet, terwijl de datum toch vooraf met hun griffie was kortgesloten. De provincie had er genoeg van en gaf aan een ARHI-procedure te gaan starten.”

Oplossing

“De raad van Teylingen nam unaniem een motie aan om nog één keer alle betrokkenen voor een gesprek uit te nodigen en een oplossing te zoeken. En wat doet de provincie? Die wacht niet even drie weken tot dit gesprek heeft plaatsgevonden, maar zet de procedure gewoon in werking. Het gevolg? De mensen uit Kaag en Braassem die de uitnodiging eindelijk hadden geaccepteerd, meldden zich af.”

Gemeenteraadslid Joost Peetoom (PvdA) informeert op zijn blog: “Bij de bijeenkomst waren ondernemers, omwonenden en enkele Provinciale Statenleden aanwezig. Grote afwezigen waren de raadsleden van Kaag en Braassem, op één ‘undercover’ na. Volgens zijn zeggen was de rest afwezig omdat de burgemeester het ontraden had, omdat de ARHI-procedure was opgestart.”

Het PvdA-raadslid is nog redelijk minnelijk in zijn woorden: “Dat was jammer, want ook los van een strikt procedurele opstelling kun je best werken aan een gemeenschappelijk beeld van de voorgeschiedenis en de knelpunten die er liggen. Gelukkig gaven de provincieleden ter plekke aan, dat zij in de ARHI-procedure hun standpunt nog volledig moeten bepalen. Wat ons betreft had het Zuid-Holland iets meer gepast om pas na 11 februari de ARHI-procedure op te starten, maar goed, dat zien we maar even door de vingers.”

Veel te lief
De vraag dringt zich op of de Teylingse politiek niet veel te lief is voor haar buren. Nadat eerst Rijnsburg het voor elkaar kreeg om tientallen hectares land van Teylingen te mogen gebruiken om haar eigen kassen erop te plempen, wil nu Kaag en Braassem een prachtig stuk natuur en landschappelijk schoon inlijven. De dorpen Warmond, Sassenheim en Voorhout waren toch samengevoegd om één sterke gemeente te vormen? Dan wordt nu de tijd dat de politici laten zien wat ze in hun mars hebben. En als het deze raad niet is, dan ligt er een schone taak voor hun opvolgers klaar.