Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 maart 2010

Feest voor de bühne

Geest van oud-Agnesbewoners waart over openingsfeestje Herenstaete

VOORHOUT – Het gebouw is nog (lang) niet klaar en nog steeds staan er appartementen leeg. Negentien oud-Agnesbewoners met een lichte zorgvraag zijn al vijf jaar in onzekerheid over de precieze datum wanneer ze mogen terugkeren naar het centrum van Voorhout. Toch was donderdag 25 februari een heuglijke dag, want Timpaan, Stek en de gemeente Teylingen vierden de totstandkoming van Herenstaete, beter bekend als de nieuwe Agnes.

Door Joep Derksen

Jaap Zwart, directeur van Timpaan, was samen met Hans Al, bestuurder Stek, en wethouder Leo van der Zon blij dat deze dag was gekomen. De eerstgenoemde liet in zijn speech onder meer weten: “Aan het eind van de vorige eeuw kwam een aantal mensen bij elkaar om met liefde en zorg voor de oudere bewoners na te denken hoe dit over verloop van tijd zou moeten gebeuren. Zij hadden niet gedacht dat de ontwikkeling van die plannen vijftien jaar zou duren. Het doel was niet nieuwbouw, maar het verhogen van kwaliteit. Dat hebben we gerealiseerd, met levensloopbestendige woningen, een prachtige openbare ruimte, ondergronds parkeren en medische voorzieningen.”

Al liet weten: “Het was een moeizaam proces met veel mensen, ideeën en veranderingen. LAS werd ActiVite, Trias werd Stek en de gemeente Voorhout werd Teylingen. Net als je denkt dat je alles geregeld hebt, krijgt iemand een nieuwe baan en die persoon wil laten zien dat hij overal verstand van heeft. In deze laatste fase moet er weer een verandering aan het gebouw gebeuren om te voldoen aan een nieuwe visie. We kunnen heel veel leren van de afgelopen tijd, maar dit gebouw is een feest waard, want het is een bijdrage aan Voorhout. Het is niet protserig of schreeuwerig en er zitten goede voorzieningen in.”

Heikele momenten

Ook Van der Zon memoreerde aan de vele problemen en heikele momenten die de besluitvorming en bouw van de nieuwe Agnes kenmerkten. “In mei 2005 was er de Nacht van Agnes, waarbij de wethouders met hun collegeportefeuille zwaaiden. Tijdens het zomerreces van 2009 werd de gemeenteraad van haar reces teruggeroepen: een unicum voor Teylingen en de gemeenten in de wijde omgeving. Ik ga het nog niet eens hebben over illegaal gekapte bomen, de lange bouwtijd, parkeergarageproblemen, bouwoverlast en de slechte relaties tussen verschillende instanties. Wel wil ik het hebben over de terugkeer van de bewoners van de oude Agnes. Als bestuurders hebben we kennelijk niet geweten wat we besloten en met de kennis van nu weten we dat het niet goed gegaan is. We hebben deze week kunnen melden dat de 19 bewoners met een lichte zorgvraag in juni terugkunnen.
Om de viering luister bij te zetten ontving Paul Jochemsz, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren een cheque van 5.000 euro. Dit bedrag mag gebruikt worden voor het realiseren van een kunstwerk(je) op het parkeerdek. De officiële feestelijke opening is nu dus geweest, maar alle aanwezigen waren het over één ding eens: het is pas echt feest als álle mensen die recht hebben om in de nieuwe Agnes te wonen, daar ook daadwerkelijk hun dagen en nachten kunnen doorbrengen.