Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 maart 2010

“Tegengaan van gettovorming”

Rob Hoogeveen van woningcorporatie De Alliantie wijdde in zijn deelsessie uit over de rol van de woningcorporatie bij de wijkontwikkeling en participatie in de grote steden. Met name sprak hij over hoe ver een woningcorporatie kan gaan om bij te dragen aan wijkvernieuwing.

“Het gaat dan om essentiële vragen over wat er op je af komt als organisatie. Ook de kosten zijn hierbij een niet onbelangrijk aspect. Wij zetten in op levensloopbestendig bouwen en het realiseren van woningen voor starters. Ook bekijken we continu hoe je de mensen betrokken houdt. We vragen onszelf af: ‘Gaan we voor alles of voor alles een beetje’. Daarom maken we onderscheid in de wijken en stellen prioriteiten”, informeert Hoogeveen.

Hij vervolgt: “Als alliantie zijn we voorstander van een ongedeelde stad, die toegankelijk gemaakt wordt voor alle inkomensgroepen. Daarom moet meer geïnvesteerd worden in de woningen; niet alleen door de corporaties, maar ook door de gemeente.” Gaan de inwoners van Amsterdam dan toe naar een situatie waarbij ze niet meer volledige keuzevrijheid hebben over waar ze willen wonen? “De vrije keuze blijft, maar we willen ervoor zorgen dat de wijken aantrekkelijker worden, zodat we gettovorming tegengaan.”
Hoogeveen besluit: “We willen ervoor zorgen dat de stad als een emancipatiemachine kan functioneren en dat de kloof tussen de mensen niet te groot wordt. Daarvoor moet veel geïnvesteerd worden in de huidige voorraad aan woningen en in nieuwe woningen. Om dat te bereiken, gaan we veel woningen verkopen en ook veel in de krachtwijken investeren. Als corporatie bouwen we daarnaast ook bewust voor senioren, want wij bouwen met maar één doel voor ogen: prettig wonen.”