Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 maart 2010

Tribune tijdens Giro-doortocht

LISSE – “De Giro d’Italia zorgt voor de meeste naamsbekendheid van de Keukenhof. Als gemeente organiseren we geen extra activiteiten, afgezien van enkele verkeersmaatregelen om de Giro-rijders zo snel mogelijk door Lisse te laten fietsen.” Wethouder Adri de Roon (D66) is tevens voorzitter van de werkgroep die de voorbereidingen voor de Giro d’Italia helpt te regelen.

Door Joep Derksen

“Vanwege de Keukenhof en de – hopelijk op maandag 9 mei nog – bloeiende bollenvelden, kunnen er prachtige helikopterplaatjes gemaakt worden. Lisse ligt redelijk centraal met mooie open velden aan de noordkant van de Keukenhof en voorbij Dever. Dit zorgt voor een grotere naamsbekendheid van Lisse, maar meer nog van de Keukenhof”, aldus de wethouder.

De gemeente neemt niet veel extra maatregelen voorafgaand aan de Giro-rit, afgezien van enkele verkeersvoorzieningen. Zo komen er op de turborotonde balen hooi te liggen zodat de wielrenners hun banden niet kapot rijden over de drempels die de rijbanen scheiden. De meeste voorzieningen worden echter opgezet door de Keukenhof, Ren en Tour Vereniging Bollenstreek (RTV), waarbij ook de Citymanager een helpende hand geeft. Op de dag zelf zorgt de Keukenhof ervoor dat er bij het parkeerterrein aan de randweg een tribune komt waar duizenden mensen kunnen kijken. Ook zijn daar televisieschermen te zien en is het radioverslag live te horen. De Roon: “Heel aardig is het dat iedere Keukenhofbezoeker de mogelijkheid krijgt om tussendoor de Giro-rit te bekijken. Middels een stempeltje op hun hand kunnen ze daarna weer naar binnen.”

Cateraar

De Roon is erg tevreden dat de organisaties zich zo inzetten voor een succesvolle doorgang van de Giro: “Zij hebben dertig verkeersregelaars, dranghekken, grote schermen en hun eigen cateraar. Ook fêteren zij de verzamelde wereldpers. Voorafgaand aan de Giro-rit worden er op vrijdag en zaterdag in Lisse twee Italiaanse dagen georganiseerd. Hierover zijn tenminste de citymanager en de KCL in overleg. Op de zondag houdt de RTV een korte wegwedstrijd, met start en finish op ’t Vierkant, waarbij eventueel de vier Italiaanse horecagelegenheden van Lisse een proeverij houden.”
De finishplaats Middelburg heeft alle doorkomstgemeenten gevraagd om een vrijwillige financiële bijdrage te leveren. Gaat Lisse dit bedrag van 5.000 euro ook inderdaad overmaken? De Roon: “De wegen zijn drie uur afgesloten en de zijwegen zijn afgezet. Het ziet ernaar uit dat de wegaanpassingen bij de turborotondes niet nodig zijn en dat we dat af kunnen doen met strobalen. Daarmee komt de mogelijkheid dichterbij dat we die vrijwillige bijdrage aan Middelburg willen doneren, al moet dat besluit nog genomen worden.” Het college van burgemeester en wethouders van Leiden overweegt om op de Giro-dag geheel in het roze gekleed te gaan. Is dit ook een optie die het college van Lisse overweegt? “Dat vind ik wat overdreven: het voegt niets toe aan het evenement”, reageert De Roon.