Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 april 2010

NRB leden geconfronteerd met harde realiteit

NOORDWIJK – Wie kent niet de televisieserie Baywatch? Gespierde mannen, rondborstige vrouwen, altijd schitterend weer en af en toe rennen over het strand en zwemmen in het water. De werkelijkheid is zeker niet zo glamoureus en een noodlottig ongeval deed de vrijwilligers van de NRB serieus twijfelen over de zin van hun werk.

Bal heeft zelf nooit iemand voor zijn ogen in zee zien overlijden, maar hij vertelt over een verdrinking van een klein Duits meisje, enkele jaren geleden. “Het strand van Noordwijk is betrekkelijk veilig; de mensen van de NRB letten goed op, waardoor ze veel ongelukken voorkomen. Veel mensen kennen ook het water en de waterstromingen hier. Er was hier echter in de jaren ‘90 een Duits echtpaar dat een buurtkindje had meegenomen voor een dagje uit, samen met hun eigen dochter. Op een gegeven moment was het buurtmeisje zoek en wij zijn de hele dag en avond in de weer geweest om het kind te zoeken. Bij het vallen van het water kwam het kind aan de kant.”

Hij vervolgt: “De ouders werden gewaarschuwd en waren vanuit Duitsland op weg hier naar toe. Wij zouden ze opvangen, maar terwijl we op hun komst wachtten, kreeg ik een telefoontje van de leider van het strand. Hij zei me dat ik direct moest komen, want de NRB-vrijwilligers welke die dag op het strand waren, zaten elkaar aan te praten dat ze als redders tekort waren geschoten. Men was elkaar de diepte in aan het praten. Voor enkele van hen was het dan ook de eerste keer dat ze met zoiets in aanraking kwamen en het had een diepe impact. Ik heb met hen gepraat en het resultaat was dat we voortaan vertrouwensmensen bij de NRB hebben. Vier van de mensen hebben voor een langere periode begeleiding gekregen; zij konden echt niet met het ongeval omgaan.’
Die nacht zijn de ouders van het verdronken meisje niet door de vrijwilligers opgevangen, maar door de politie. Heel ontroerend voor alle medewerkers was, dat de ouders nadien nog een bedankje hebben laten uitgaan aan de NRB voor al het werk dat de leden gedaan hadden om te proberen hun dochter te vinden.